Introducerea obligativităţii Dosarului Electronic de Sănătate din 12 noiembrie a creat discuţii în rândul medicilor, care se tem că istoricul medical al pacienţilor va putea fi accesat de oricine, ceea ce contravine codului deontologic. În schimb, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate garantează că dosarul de sănătate utilizează "cele mai înalte standarde de securitate" în domeniu datelor medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat care este opinia Colegiului Medicilor din România (CMR) faţă de obligativitatea doctorilor de la lucra, din 12 noiembrie, în sistemul Dosarul Electonic din Sănătate (DES), preşedintele CMR, Gheorghe Borcean, a spus că "nu se vede necesitatea" unei astfel de măsuri, care induce în rândul medicilor "senzaţia de disconfort".
 
"Faptul că un medic va fi obligat să introducă în sistem în beneficiul Ministerului Sănătăţii, am înţeles, dar şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate toate informaţiile medicale din istoric, din antecedentele pacientului său, este o chestiune anormală, o chestiune care contravine principiilor şi normelor etice şi deontologice, aşa cum le veţi vedea în Codul şi Statutul CMR. Aceasta este opinia noastră. Este nefiresc ca un element din sistem care are doar calitatea de plătitor al serviciilor să beneficieze de o cantitate de informaţie care nu are legătură cu actul ce urmează să fie plătit", a explicat, vineri,  preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean, exemplificând cu situaţia unui pacient care ajunge la medic după ce îşi fracturează o mână. 
 
Întrebat ce poate face CMR, Borcean a spus că medicii vor protesta, încercând să determine modiicarea acestei prevederi.
 
"Nu ne putem opune, este lege. Vom protesta, vom încerca să facem tot ceea ce ne stă în putinţă să modificăm aceste prevederi care contravin Codului deontologic. Mai sunt şi elemente din Constituţie şi din altă legislaţie conexă a drepturilor pacientului care vorbesc clar despre dreptul la confidenţialitate şi la viaţa privată a fiecăruia. Este nefiresc să fie la îndemâna oricui lucrurile acestea, toată istoria medicală a unui pacient, când este vorba de fapt de a fi decontată o prestaţie oarecar", a afirmat preşedintele CMR.
 
El consideră că este firesc ca medicul să aibă acces la orice informaţii concludente despre pacient, însă nu este firesc ca aceste informaţii să fie "la dispoziţia întregii naţiuni".
 
"Medicul să aibă pe cardul de sănătate, şi nu la dispoziţia întregii naţiuni, o informaţie medicală relevantă pentru trecutul pacientului. Altfel, s-ar putea folosi oricine de informaţii. Nu se vede necesitatea unei astfel de chestiuni. Aceasta induce în corpul medical senzaţia de disconfort . Este prima dată în sistem când confidenţialitatea informaţiei medicale este ştearsă şi nu mai există, Face parte din principiile medicinei confidenţialitate. Riscurile sunt ca toată lumea să ştie despre patologiile care nu ar fi de dorit să fie ştiute", a adăugat preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.
 
În replică, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, spune că, din punct de vedere al securităţii, Dosarul Electronic de Sănătate este "conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniul datelor medicale". 
 
"Dosarul Electronic de Sănătate este un proiect al CNAS care a fost finalizat în mai 2014. De atunci şi până în prezent, medicii au avut posibilitatea să încarce datele în acest dosar, să lucreze cu datele respective şi să se obişnuiască cu această nouă aplicaţie informatică. Din punct de vedere al securităţii, aş vrea să asigur că dosarul este conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniul datelor medicale. El cuprinde date referitoare la sumarul de urgenţă, unde au acces medicii, indiferent de accesul pe care îl dă pacientul. Cuprinde o secţiune de istoric medical, unde pacienţii pot să intre numai cu parola proprie şi cu matricea de securitate care este definită în acest sens la medicul unde se cere", a spus Radu Ţibichi. 
 
El a precizat că matricea de securitate este, din punct de  vedere al utilizării ei, un instrument care asigură securitatea datelor.
 
"Din considerente de securitate a fost aleasă această modalitate de securizare a dosarului. Matricea de securitate este, din punct de  vedere al utilizării ei, un instrument care asigură securitatea datelor. Există şi alternativa cardului de sănătate atunci când matricea de securitate nu doreşte să fie utilizată", a adăugat Ţibichi.
 
Potrivit preşedintelui CNAS, platforma informatică a sistemului asigurărilor de sănătate este un sistem foarte complex, care conţine: reţeta electronică, dosarul electronic şi cardul naţional. 
 
"În momentul de faţă, nu avem asigurată mentenanţa pe anumite componente ale ei. Vom finaliza într-un termen foarte scurt mentenanţa sistemului. Sistemul se va upgrada cu câteva echipamente pentru că anumite componente datează de mulţi ani şi au ieşit din durata lor de viaţă. Vom face investiţii în echipamente, vom optimiza această platformă şi toate lucrurile vor decurge normal, într-un timp foarte scurt", a mai spus Ţibichi.
 
Preşedintele CNAS a arătat că este important să fie acceptat acest dosar electronic pentru că el devine un instrument foarte important de lucru pentru medici.
 
"Este important să fie acceptat acest Dosar Electronic de Sănătate (DES) pentru că el devine un instrument foarte important de lucru pentru medici şi un instrument foarte important pentru pacient, care va avea datele organizate şi va putea să joace un rol activ în gestionarea propriei sănătăţi. Există două bariere de intrare în dosarul electronic - există matrice de securitate, plus o parolă suplimentară şi există şi voci care spun că acest dosar electronic este prea securizat pentru că ar trebui ca medicii să aibă acces necondiţionat la toate datele. În momentul de faţă, suntem foarte securizaţi din acest punct de vedere, faţă de alte ţări", a adăugat preşedintele CNAS. 
 
În Dosarul Electronic de Sănătate al pacienţilor, medicii, indiferent că lucrează la stat sau în sistemul privat, vor fi obligaţi să completeze datele medicale ale pacienţilor pe care îi consultă. Până acum, deschiderea unor astfel de documente electronice era opţională.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.