Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti avertizează că problema gărzilor poate bloca activitatea spitalelor şi cere autorităţilor să înceteze discriminarea medicilor şi să găsească urgent soluţii pentru rezolvarea problemei, precizând că actualele reglementări în relaţia medicilor cu angajatorii nu sunt formulate clar şi astfel se încalcă principii fundamentale ale dreptului muncii, dar şi legislaţia în vigoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) susţine că activitatea spitalelor riscă să fie blocată, ca urmare a nerezolvării problemei gărzilor şi consideră că autorităţile trebuie să identifice urgent soluţii pentru ieşirea din această criză care pune în pericol pacienţii.

“Solicităm Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe să trateze această problemă cu maximă responsabilitate, astfel încât să permită medicilor exercitarea profesiei în condiţiile legii. Actualele reglementări în relaţia medicilor cu angajatorii (spitalele) sunt imprecis formulate, încălcând principii fundamentale ale dreptului muncii şi legislaţia în vigoare. CMMB este desemnat prin lege să apere demnitatea şi să promoveze drepturile membrilor săi”, precizează sursa citată.

Colegiul Medicilor arată că angajaţii din sănătate, conştienţi de importanţa socială a actului medical, nu şi-au exercitat drepturile sindicale, în special dreptul la grevă, iar acest lucru a condus la discriminarea permanentă a acestui corp professional în raport cu angajatorii.

“Cerem autorităţilor să nu mai profite de faptul că medicii îşi respectă angajamentul faţă de pacienţi şi să tergiverseze găsirea unor soluţii juste la problema gărzilor suplimentare. CMMB, ca reprezentant profesional al medicilor din Bucureşti în relaţia cu autorităţile, consideră că situaţia semnalată trebuie să capete o rezolvare de urgenţă”, mai arată CMMB.

Aproximativ 87 la sută dintre medicii care efectuează gărzi au refuzat sau intenţionează să refuze încheierea contractelor individuale de muncă pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public, arată un sondaj realizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" în rândul a o mie de doctori.

Doar aproximativ 10 la sută dintre medicii chestionaţi de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" au declarat că li s-a propus încheierea contractelor individuale de muncă pentru gărzile suplimentare.

Dintre medicii cărora li s-a propus semnarea acestor contracte, circa 73 la sută au refuzat deja să facă acest lucru, majoritatea chiar şi în contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor, susţine "Solidaritatea Sanitară".

Cercetarea comandată de federaţia sindicală, cu titlul "Evaluarea protestului medicilor care efectuează gărzi din perspectiva oportunităţii obţinerii drepturilor solicitate" mai arată că 6,2 la sută dintre medici au indicat existenţa presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea contractelor de muncă suplimentare.

"Ţinând cont că astfel de presiuni intră sub incidenţa legii penale pe motivul afectării libertăţii muncii, el este suficient de relevant pentru a pune în discuţie sesizarea organelor penale", avertizează  "Solidaritatea Sanitară".

Cercetarea s-a desfăşurat pe un eşantion format din 1.000 de medici care efectuează gărzi, prin chestionare, în perioada 31 iulie - 2 august, arată federaţia sindicală.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară", care a iniţiat şi o petiţie online pentru respectarea drepturilor medicilor care fac gărzi, le-a recomandat acestora, pe 24 iulie, să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt menţionate în contracte mai multe drepturi, între care un spor între 25 la sută şi 75 la sută şi dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, avertizând că refuzul medicilor de a efectua gărzile suplimentare poate duce la blocarea sistemului sanitar.

Ministerul Sănătăţii le-a răspuns doctorilor că gărzile suplimentare vor fi plătite de la 1 august "în baza legislaţiei actuale".

Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenţă din Capitală a decis ca medicii să nu mai asigure gărzile în unitatea sanitară începând de luni, în semn de protest faţă de felul în care sunt plătite orele suplimentare şi gărzile pe timpul nopţii şi în zilele nelucrătoare, anunţul fiind făcut de doctorul Florin Chirculescu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică al spitalului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.