Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, tânăr care a murit la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală la 3 săptămâni de la incendiul din Colectiv a relatat pentur News.ro cum vede acum, la 7 ani de la tragedie, situaţia din sistemul de sănătate. Nu am pus niciodată în discuţie priceperea medicilor, ci condiţiile de a ţine un ars în siguranţă, a spus Eugen Iancu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Eu după 7 ani rămân cu dezamăgirea că nu am învăţat nimic, mie mi se pare că refuzăm în continuare să ne recunoaştem capacitatea de a trata, şi aici nu mă refer la priceperea medicilor, medicii se pricep, problema este că degeaba ai operaţia reuşită dacă pacientul moare din cauza infecţiilor.

Pacientul ars are un regim special, are nevoie de umiditate şi de temperatură constante, nu trebuie plimbat cum se întâmplă la noi în spitale, îl duci să-l operezi de la etajul 5 la etajul 3 cu liftul unde transporţi şi mâncare, şi gunoi, şi vizitatori, şi orice.

Asta este problema, noi nu am pus în discuţie niciodată priceperea medicilor, ci punem în discuţie dotarea spitalelor, condiţiile de a ţine un ars în siguranţă, un mare ars, ori aici suntem deficitari total şi problema, marea mea dezamăgire este că după 7 ani noi nu am fost în stare să construim un spital de arşi”, a spus Eugen Iancu.

Mulţi pacienţi cu arsuri sunt trataţi în condiţii improprii, spune Eugen Iancu. Preşedintele asociaţiei GTG 3010 spune că este căutat de mulţi pacienţi care suferă diverse accidente pentru a fi ghidaţi, ajutaţi. Eugen Iancu: „Pacientul în România nu ştie ce drepturi are”

„Din păcate în ziua de astăzi se încalcă legea şi pacienţii sunt ţinuţi inclusiv în spitale care nu au nicio treabă cu tratarea arsului, prin UPU, în oraşe ca Sf. Gheorghe, Sighişoara, în orăşele mici unde un pacient cu arsuri care trec de 25, 30% aproape că nu are nicio şansă de supravieţuire.

Aproape deloc, cel puţin în ultimul an sunt câteva transferuri, le numărăm pe degete, şi care s-au făcut la presiunea aparţinătorilor.

Sunt accidente, oameni care au accidente acasă, oameni care au accidente de muncă iar aparţinătorii unora dintre aceştia ştiu de existenţa noastră şi imediat ne caută pentru sfaturi, iar noi le spunem despre legi, ce trebuie să ceară, ce drepturi au, pentru că din păcate pacientul în România nu ştie ce drepturi are, nu ştie că statul este obligat prin lege să protejeze sănătatea şi viaţa pacientului şi din păcate e un lucru pe care eu nu-l pot înţelege, medicii riscă malpraxis-ul refuzând pacienţilor dreptul la sănătate şi viaţă în foarte, foarte multe cazuri.

Noi nu avem în România nici la ora asta nici măcar un pat pentru un mare ars. Şi cu toate astea ne încăpăţânăm să îi ţinem la noi, să spunem că ne pricepem să-i tratăm, problema este ce faci cu pacientul după ce iese din operaţie, în ce condiţii îl ţii. Ai temperatură, ai umiditate...constante, ai protecţie împotriva infecţiilor? Nu, în România nu există aşa ceva.

Am auzit că ne facem de râs dacă îi tot trimitem în străinătate, am auzit că tratamentul este scump, dar despre ce discutăm, nu cumva ar trebui să discutăm despre viaţa pacientului în primul rând?”, a spus Eugen Iancu.

Eugen Iancu este de părere că autorităţile nu au învăţat din greşeli şi atrage atenţia asupra lipsei spitalelor nou construite.

„Eu pot să spun că nu doresc nimănui să treacă prin experienţa pierderii unui copil, nu doresc nimănui să treacă prin experienţa pierderii unui copil într-un astfel de incident, care este extraordinar de traumatizant, pe urmă, în momentul în care ai un incident şi o tragedie cum a fost Colectiv şi să vezi că timpul trece şi nimeni nu ia nicio măsură, să vezi că nu ai justiţie, nu ai oameni care să facă nişte analize, care să înveţe din greşelile făcute şi să facă nişte paşi pentru a îmbunătăţi un sistem medical, un sistem de intervenţie, pentru că accidente se întâmplă, oricâtă prevenţie am face, nu le putem împiedica. Dar ce faci cu victima?

Din păcat,e am avut foarte mulţi pacienţi, foarte multe victime din oamenii cu bani, cu situaţii bune, pentru că se întâmplă, oamenii cu bani înţeleg din păcate mult prea târziu că în cazul unui accident nu pot pleca în Austria sau Germania imediat în spital, prima dată sunt internaţi în România, iar în România noi refuzăm să construim spitale. Şi nu pot să înţeleg de ce”, a declarat pentru News.ro Eugen Iancu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.