Dr. Elena Copaciu, medic primar de ATI cu zeci de ani de experienţă în spitale publice, dar şi private, a declarat pentru News.ro cum ar trebui procedat, în opinia sa, dacă ar avea loc o nouă tragedie precum cea de la Colectiv în România. Dr. Copaciu spune că pot fi folosite şi sălile de operaţie care au tot ce le trebuie pentru îngrijirea unui mare ars, idee pe care, de altfel, spune că a sugerat-o şi la momentul Colectiv. Nu ar trebui uitată nici capacitatea sălilor şi a paturilor de ATI din sistemul privat, cu înţelegeri făcute în prealabil, spune medicul. Dr. Copaciu a trecut în revistă şi ce s-a schimbat în bine în aceşti 7 ani în domeniul pacienţilor cu arsuri, puţin uitat în medicina din România, înainte de momentul Colectiv. ”Mai avem de lucrat, şi acest lucru era valabil şi în 2015 şi e şi acum, în domeniul infrastructurilor care găzduiesc aceşti pacienţi”, este concluzia medicului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Primul ajutor se va da tot în unităţile de terapie intensivă din spitalele multidisciplinare din Bucureşti, dacă e să se întâmple în Bucureşti, dacă e în ţară, nu-mi dau seama, în afară de un transfer rapid către spitalele multidisciplinare, la cum a fost vineri seară în Bucureşti acel accident, cred că o foarte bună soluţie pot fi şi sălile de operaţie care nu sunt ocupate decât în mică măsură la ora aceea şi au tot ce trebuie pentru îngrijirea unui mare ars, inclusiv tratarea aerului din punct de vedere antimicrobian, sălile sunt mult mai bine dotate din acest punct de vedere. Din păcate, ideea aceasta nu a fost pusă în aplicare la Colectiv, deşi am sugerat-o.

Putem folosi şi, prin înţelegeri făcute în prealabi, şi rezerva de paturi de terapie intensivă şi de săli de operaţie din sistemul privat, care iarăşi nu este ocupată la ora aceea, în general nu se operează noaptea cam nicăieri în sistemul privat, în foarte puţine locuri se întâmplă.

Folosim mecanismul acela rapid de transfer în centre de arşi pentru pacienţii care nu pot fi trataţi în ţară”, a spus Dr. Elena Copaciu.

Schimbări în sistemul de sănătate în 7 ani de la Colectiv. Personal format în străinătate, standarde pentru reabilitarea marilor arşi, mecanism de transfer rapid în străinătate, printre schimbările făcute.

„Aş zice că s-a schimbat ceva în aceşti 7 ani. Sunt domenii în care sunt progrese, într-un loc care fusese puţin uitat de medicina românească, cel al îngrijirii marilor arşi, asta a fost marea surpriză neplăcută de la momentul 2015.

Partea bună este că în acest moment avem probabil în toate centrele care îngrijesc mari arşi echipe care au parcurs un stagiu de formare în spitale ale Uniunii Europene, mă refer la Franţa, Spitalul Saint Louis care are cel mai mare centru de arşi din Franţa, Belgia şi alte ţări din Uniunea Europeană care au susţinut acest program de formare sprijinit prin finanţarea pusă la dispoziţia Ministerului Sănătăţii de Banca Mondială.

În partea de finanţare există la nivelul Ministerului Sănătăţii programul acţiuni prioritare arsuri, care asigură finanţarea pentru o bună parte din activităţile necesare şi atât de costisitoare pentru aceşti pacienţi, acceptându-se că practic din bugetul CNAS nu se pot asigura îngrijiri la nivelul la care nevoile acestor pacienţi îl ridică.

Avem o Comisie multidisciplinară a Ministerului Sănătăţii care se ocupă de mari arşi, care studiază adaptarea Ordinului 476 din 2017 pentru îngrijirile medicale ale pacienţilor cu arsuri, studiază readaptarea lui la situaţia actuală din teren pentru că, la momentul în care a fost elaborat se spera într-o evoluţie mai rapidă în principal a infrastructurilor pentru marii arşi.

Practic, la sfârşitul anului trecut, această Comisie elaborează standardele pentru reabilitarea marilor arşi, pentru că în această specialitate medicală a reabilitării pacienţilor, până acum, nu aveam aceste standarde de la care trebuie să pornească organizarea serviciilor atât de necesare de reabilitare pentru marii arşi, servicii care trebuie să înceapă încă din perioada critică şi să continue până la definitivarea sechelelor şi asigurarea celui mai bun statut de recuperare pentru aceşti pacienţi.

Mai există un Ordin de Ministru care asigură mecanismul de transfer rapid pentru pacienţii pe care sistemul sanitar românesc nu-i poate gestiona în mod adecvat nevoilor lor. Nu este încă bine cunoscut şi aplicat în teren, dar probabil că, pe măsură ce cadrele medicale se familiarizează cu modul în care se lucrează contra cronometru în cadrul acestui mecanism de transfer mai mulţi pacienţi vor beneficia de acest lucru, mai ales că şi ghidurile societăţii europene pentru arsuri stabilesc că este o fereastră de oportunitate de 48 – 72, maximum 96 de ore în care aceşti pacienţi trebuie să ajungă într-un centru pentru mari arşi, adecvat cu gradul severităţii leziunilor lor”, a explicat Dr. Copaciu.

Unde mai avem de lucrat? Dr. Elena Copaciu vorbeşte despre necesitatea construirii centrelor de mari arşi. Pacienţii sunt îngrijiţi în ţară în infrastructuri temporare, niciuna dintre ele nu are tot ce trebuie pentru îngrijirea marilor arşi, spune medicul. Marii arşi în pediatrie, un domeniu care funcţionează foarte bine în România şi despre care se vorbeşte mai puţin, spune Dr. Copaciu.

„Mai avem de lucrat, şi acest lucru era valabil şi în 2015 şi e şi acum, în domeniul infrastructurilor care găzduiesc aceşti pacienţi. Şi mă refer aici la centre de mari arşi, la spitalele regionale care toate au prevăzute şi paturi pentru mari arşi şi ştiţi foarte bine că în acest moment ne aflăm în situaţia unor spitale regionale care încă sunt pe hârtie, să sperăm că vor progresa mai repede decât până acum, iar pacienţii mari arşi sunt îngrijiţi în ţară în nişte infrastructuri temporare, niciuna din aceste infrastructuri nu are tot ce trebuie din punct de vedere al infrastructurii pentru îngrijirea marilor arşi.

Mă refer la camerele individuale, la modul de tratare a aerului, la SAS de acces şi presurizare adecvată şi multe altele. Există progrese punctuale, ca să zic aşa, cum este unitatea de arşi gravi de la Floreasca, operaţionalizată, cum este renovarea reanimării de mari arşi de la Spitalul de arşi din Bucureşti, centrul de la Timişoara, de la Iaşi.

Din păcate unitatea cu două paturi de la Braşov a fost desfiinţată de conducerea spitalului pentru un proces de renovare în care nu ştiu unde se regăseşte această unitate pentru marii arşi şi care a îngrijit pacienţi cu arsuri întinse, mare păcat că am pierdut aceste două paturi dar să sperăm că se vor regăsi într-o formulă optimizată. Spitalele judeţene au încercat să improvizeze unităţi de mari arşi cu 1 sau 2 paturi dar până la urmă tot improvizaţii rămân.

Un domeniu în care din fericire lucrurile merg bine şi mi se pare că este insuficient subiniat acest aspect este cel al îngrijirii marilor arşi în pediatrie. Adică este un domeniu despre care nu am auzit să fi existat scandalrile publice care au fost la adulţi, sunt pacienţi cu arsuri întinse care supravieţuiesc în bune condiţii, la Grigore Alexandrescu şi la Sf. Maria în Iaşi există nişte echipe dedicate care îngrijesc foarte bine aceşti copii şi din fericire rezultatele sunt pe măsura eforturilor depuse”, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, Dr. Elena Copaciu.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.