Daniela Minea, în vârstă acum de 53 de ani, este asistentă pe neonatologie la Maternitatea Bucur. Este printre zecile de asistente care au intervenit primele în noaptea incendiului de la Colectiv, ajutând cu tot ce au putut răniţii. Daniela crede că, de atunci, nu prea s-a rezolvat nimic în sistemul de sănătate, şi, dacă ar fi un incident grav de genul celui de la Colectiv. lucrurile ar arăta la fel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Când îmi aduc aminte...gânduri amare. În primul rând, nu prea s-a rezolvat nimic de atunci, deşi noi am aşteptat să se rezolve ceva în perioada asta, cum nu s-a rezolvat în mare măsură nici în sănătate sau...totul este cam la fel. Exact cum atunci a zis domnul ministru care era pe vremea aia, că totul este ok şi se pot trata pacienţi şi nu a fost aşa, aşa este şi acum.

Lucrurile ar arăta la fel (.n .red dacă ar avea loc un nou Colectiv). Întrebarea mea era şi atunci, şi acum, dacă, Doamne fereşte, va fi un cutremur în Bucureşti, cum va arăta Bucureştiul? Cum vor arăta spitalele? Pentru că în 30 de ani de la Revoluţie nu s-a construit niciun nou spital, noroc cu răposatul că stăm în nişte spitale pe care le-a construit el acum 50, 60 de ani şi dacă nu erau spitalele astea ne tratam în corturi.

Iar dacă, Doamne fereşte, este o catastrofă, pentru că Bucureştiul este cum ştiţi că este, cu blocurile care sunt, aşa va fi,în corturile acelea pe care le-a pus Arafat la Băneasa, sau unde le-a pus. Acolo vor fi”, a spus Daniela Minea.

Schimbări în sistemul de sănătate. Cu ce regret rămâne asistentul Daniela Minea după Colectiv. „Nu mi se pare ok să se facă spitale publice din bani privaţi”, spune ea. Lucrăm într-o maternitate care va avea 100 de ani.

„Că statul ar fi trebuit să rezolve ceva, măcar un pic din ce trebuia să rezolve, pentru că, de exemplu, nu mi se pare ok să se facă spitale publice din bani privaţi, adică un ONG a reuşit să construiască un spital, dar statul român, nu. Este adevărat, au fost dotări, că eu lucrez în spital şi ştiu, dotările sunt, adică suntem la nivel high la dotări, au fost mai mulţi implicaţi şi dotările există, nu ştiu în toate spitalele dacă este la fel, dar lucrăm într-o maternitate care va avea 100 de ani. Deci clădirea este construită, în 1938 iar spitalele astea mari, Municipal, şi toate, au 50 de ani”, a declarat Daniela Minea.

Noaptea de la Colectiv - ce a impresionat-o cel mai tare pe asistenta care a ajutat victimele alături de colegele sale. Unul din bodyguarzi a spus: ”Nu ajutaţi aici, că ei sunt morţi deja”

„Faptul că cei care au reuşit să iasă de acolo s-au întors înapoi să-i scoată pe ceilalţi. Au fost mulţi, nu am reuşit să-i ajutăm foarte mult, au venit salvările, i-au luat, au ajuns la spitale, am rămas prietenă cu o grămadă din cei care au fost acolo.

Şocul când am ieşit din curte şi cineva, cred că unul din bodyguarzi a spus, „Nu aici, nu ajutaţi aici că ei sunt morţi deja”, îi sortaseră deja pe trotuar, pe trotuar s-a dat primul ajutor. Au luat şi câte 6, 7, nu a mai contat că erau 2 sau 3 locuri în salvare, au luat mai mulţi şi i-au dus.

Cum îi scoteau de acolo, îi puneau pe trotuar.

Mi s-a părut foarte ciudat procesul, în primul rând că a fost de lungă durată, ca toate procesele, şi în al doilea rând, verdictul. Nu mi se pare normal ca cei care au fost implicaţi să primească doar atât de puţini ani. Ei au ţinut acel club într-un loc care...eu am avut un şoc când m-am dus după aia şi am văzut acolo, era un depozit care era...cum să primeşti atâţia oameni într-un depozit care nu avea geamuri, geamurile erau sigilate, acolo era un depozit de încălţăminte de pe vremea lui Ceauşecu, şi ca să se fure probabil au zidit ferestrele”, a declarat pentru News.ro Daniela Minea, asistent la maternitatea Bucur din Capitală.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.