Reprezentanţii CNAS au transmis, la solicitarea News.ro că în 2021, 24 de pacienţi care au suferut arsuri grave au ajuns prin transfer pentru tratament în mai multe spitale din străinătate. Prin comparaţie cu anii precedenţi, este cel mai mare număr de pacienţi înregistrat într-un an faţă de 2015, când a avut loc incendiul din clubul Colectiv. Astfel, conform unor date furnizate de CNAS, în 2015 au ajuns în spitalele din străinătate 36 de pacienţi, în 2016, 10, 4 în anul 2017, 8 în 2018, 12 în 2019 şi 6 în 2020. Datele pentru anul 2022, aşa cum au explicat reprezentanţii CNAS, încă nu au fost centralizate, acest lucru urmând a fi făcut în prima parte a anului viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ceea ce priveşte situaţia sumelor facturate, achitate, contestate dar şi neachitate pentru tratamentul pacienţilor arşi acordat în baza documentului portabil S2 /e 112 ( n.red. S2 este fostul formular e112), în perioada 07.11.2015 – 19.07.2021 suma facturată statului român pentru tratamentul arşilor în străinătate este de aproape 7 milioane de euro, au fost achitaţi aproape 5 milioane de euro, mai este de achitat o sumă de aproape 1 milion şi jumătate de euro. Există şi o sumă contestată de aproape 500 de mii de euro:

Reprezentanţii CNAS au explicat News.ro că aceste sume nu reprezintă sumele totale cheluite de statul român cu tratamentele pacienţilor cu arsuri, în străinătate. În acest sens, „CNAS poate furniza doar datele existente în evidenţele proprii, acestea fiind corespunzătoare sumelor decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Aceste sume nu reprezintă toate sumele cheltuite de statul român pentru persoanele care au suferit arsuri şi pe care autorităţile le-au transferat pentru tratament în străinătate. Baza de date de la nivelul CNAS cuprinde informaţii specifice procedurii de rambursare dintre casele de asigurri de sănătate în calitate de instituţie debitoare sau creditoare după caz şi instituţiile de securitate socială din statele membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană”, au explicat oficialii CNAS.

Facturile emise de statele care tratează pacienţi cu arsuri grave transferaţi din România nu cuprind şi informaţii referitoare la unităţile sanitare care au acordat serviciile repective, spun reprezentanţii CNAS. De asemenea, conform acestora, termenul de decontare a acestor facturi de către Statul Român prin instituţiile specifice este de 18 luni de la finele lunii în timpul căreia au fost trimise, şi de 36 de luni dacă există contestaţii.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.