Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi-a anunţat, duminică, susţinerea pentru greva generală pe care Federaţia Sanitas o declanşează luni, făcând apel la bolnavi să dea dovadă de solidaritate cu acţiunile personalului medical.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"COPAC susţine demersul Federaţiei Sanitas privind salariile personalului medical din spitale, ale personalului administrativ, dar şi ale celor din asistenţa socială, unităţi medico-sociale, din creşe şi medicina şcolară", arată coaliţia pacienţilor cu afecţiuni cronice.

Preşedintele COPAC, Radu Gănescu, spune că înţelege situaţia care i-a împins pe angajaţii din sistemul sanitar la grevă generală, dar nu şi reacţia autorităţilor.

"Suntem alături de toate cadrele medicale care mâine (luni, n,r,) sunt în grevă generală. Ca pacienţi, cunoaştem lipsa de personal şi problemele cu care se confruntă întreg sistemul sanitar, probleme care ne afectează şi pe noi. Deşi avem nevoie de servicii medicale, înţelegem că situaţia actuală i-a împins pe angajaţii acestui sistem către greva generală, însă ceea ce nu înţelegem este reacţia, sau mai bine spus, lipsa de reacţie a autorităţilor. Sper ca în aceste momente extrem de delicate, autorităţile să dea dovadă de responsabilitate faţă de cetăţenii acestei ţări şi să găsească soluţii fiabile care să vină în ajutorul pacienţilor”, a declarat Radu Gănescu.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România face un apel către pacienţi să dea dovadă de solidaritate cu acţiunile Federaţiei Sanitas şi, în acelaşi timp, face şi un apel către toate autorităţile statului pentru a lua măsuri de urgenţă în vederea soluţionării solicitărilor cadrelor medicale, mai arată reprezentanţii COPAC.

Duminică, Federaţia Sanitas a anunţat că luni va declanşa greva generală şi le-a cerut scuze pacienţilor care vor fi afectaţi de această acţiune, precizând că o treime dintre angajaţi va asigura continuitatea actului medical, iar urgenţele vor fi rezolvate.

Aproape 75.000 de medici, asistenţi medicali şi alţi angajaţi din sistemul sanitar vor intra, de luni, în grevă generală, ca urmare a faptului că nu s-a ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării, a declarat vineri, pentru News.ro, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat că, la discuţiile care au avut loc vineri, le-au transmis liderilor Federaţiei Sanitas că se caută soluţii pentru ca veniturile din sistemul sanitar să fie cât mai aproape de un nivel corespunzător, iar luni a fost programată o nouă întâlnire.

Federaţia Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.

"De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a spus Sepi.

Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului.

În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole în timpul serviciului, în toate spitalele, iar în 19 octombire, sindicaliştii au fost în grevă de avertisment, cu încetarea lucrului timp de două ore.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.