Unii dintre cei care au cerut renunţarea la avizarea medicamentelor scumpe prin comisiile de experţi şi eliminarea timpului de aşteptare între diagnostic şi începerea tratamentului spun acum că regretă mecanismul birocratic desfiinţat, deşi ani de zile l-au criticat şi l-au catalogat ca fiind greoi şi ineficient, susţin, joi, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care precizează că noua procedură este foarte simplă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la 1 martie, 51 de medicamente scumpe, care anterior acestei date se acordau cu viza comisiilor de experţi ale CNAS, pot fi prescrise direct asiguraţilor, după completarea formularelor specifice de verificare a respectării criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru medicaţia respectivă.

Potrivit CNAS, noul sistem de prescriere a medicamentelor scumpe, fără avizul comisiilor de experţi, elimină pârghia administrativă a comisiilor de experţi.

"Noua procedură de prescriere a medicamentelor respective este extrem de simplă: începând cu 1 martie, medicii prescriptori trebuie doar să completeze formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul/boala respectivă şi să îl transmită prin mijloace electronice către casele de asigurări de sănătate cu care aceştia sunt în relaţii contractuale, după care reţeta poate fi emisă. În scurt timp, transmiterea se va face online către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), urmând ca reţeta să fie prescrisă după primirea unei confirmări de la sistemul informatic menţionat”, au precizat reprezentanţii CNAS.

În pregătirea renunţării la avizele comisiilor de experţi, reprezentanţii CNAS au organizat o videoconferinţă cu conducerile caselor de asigurări de sănătate, cărora le-au solicitat să organizeze întâlniri cu medicii prescriptori şi cu reprezentanţii farmaciilor, pentru explicarea noii proceduri de prescriere a medicamentelor scumpe.

Totodată, orice medic prescriptor sau farmacie care are neclarităţi referitoare la actuala procedură se poate adresa pentru lămuriri casei de asigurări de sănătate cu care se află în contract.

Reprezentanţii CNAS susţin că deşi noua procedură de prescriere este una simplă, au constatat cu surprindere că cei care de-a lungul anilor solicitat renunţarea la avizarea tratamentelor scumpe prin comisiile de experţi şi eliminarea timpului de aşteptare între diagnostic şi începerea efectivă a tratamentului acum exprimă public regrete faţă de mecanismul birocratic desfiinţat.

În ce priveşte afirmaţiile potrivit cărora baza legală a trecerii de la prescrierea medicamentelor scumpe pe baza avizelor comisiilor de experţi la prescrierea directă, cu respectarea protocoalelor terapeutice, ar fi neclară, reprezentanţii CNAS spun că, în aplicarea HG 18/2017, a fost emis Ordinul 141, publicat în 28 februarie în Monitorul Oficial şi pe site-ul instituţiei.

În acelaşi scop, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au făcut modificări în Ordinul din 2008 de aprobare a protocoalelor terapeutice. De asemenea, CNAS a făcut modificări în acte normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor şi la raportarea activităţii furnizorilor de servicii medicale şi medicamente, pentru a le pune în acord cu trecerea la noua procedură de prescriere a medicamentelor scumpe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.