În 1 aprilie, dată de la care serviciile medicale se acordă în baza unor acte adiţionale la contractul cadru, medicii de familie au prescris 74.642 de reţete compensate şi gratuite, adică mai puţin de jumătate faţă de 1 martie, unul dintre motive fiind anunţurile doctorilor către asiguraţi conform cărora vor fi oferite servicii doar în regim de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat de presă transmis luni, CNAS anunţă că termenul de aplicare a  contractului cadru pentru anii 2014-2015 a fost prelungit  până la 30 iunie 2016, prin încheierea unor acte adiţionale, care nu schimbă însă condiţiile contractuale.

CNAS susţine că în unele judeţe din ţară actele adiţionale la contractele cu medicii de familie au fost încheiate în proporţie de 100%, iar asiguraţii au beneficiat de servicii medicale începând cu 1 aprilie în baza actelor adiţionale încheiate. 

Potrivit sursei citate, în 1 aprilie medicii de familie au prescris  jumătate din numărul de reţete prescrise în 1 martie, o posibilă explicaţie fiind anunţurile medicilor de familie către asiguraţi conform cărora nu vor oferi servicii decât în regim de urgenţă.

Oficiali din CNAS au precizat pentru News.ro că în 1 aprilie au fost prescrise 74.642 reţete compensate şi gratuite, faţă de 161.000 la 1 martie. 

Medicii de familie au anunţat, săptâmâna trecută, că vor acorda consultaţii pacieţilor, dar nu vor da trimiteri şi nu vor prescrie reţete compensate şi gratuite, vineri, 1 aprilie, şi luni, 4 aprilie, întrucât au expirat contractele cu casele de asigurări.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, declara pentru News.ro că decizia medicilor de a nu da trimiteri şi a nu prescrie reţete compensate şi gratuite este şi o formă de protest faţă de “nepăsarea autorităţilor” la cererile medicilor, care nu vor altceva decât să se intre în legalitate.

Preşedintele SNMF preciza că zeci de medici de familie care au prescris reţete unor pacienţi cu afecţiuni oncologice pe baza scrisorii medicale eliberate de specialişti au fost obligaţi să plătească tratamentele, ceea ce nu este corect.

Medicii de familie anunţau că sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare. Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 - 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi.

La rândul ei, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că serviciile medicale vor fi asigurate în continuare, în urma amânării intrării în vigoare a noului contract-cadru de la 1 aprilie la 1 iulie, pe bază de acte adiţionale, iar asiguraţii vor avea acces neîntrerupt la servicii, medicamente şi dispozitive medicale.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate preciza că a dispus caselor judeţene de asigurări de sănătate încheierea actelor adiţionale, precum şi procedurile necesare derulării contractelor.

Ministerul Sănătăţii a iniţiat un nou proiect de Hotărâre de Guvern pentru prorogarea până la data de 1 iulie 2016 a termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, deşi acest act a fost aprobat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial din 23 martie pentru intrarea în vigoare la 1 aprilie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.