Din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat în 2016 de prescripţii medicale decontate prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate, aproximativ 440.000, adică sub 5%, au primit reţete pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă, anunţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de Ziua Mondială a Sănătăţii, care are ca temă în acest an depresia şi bolile mintale, în condiţiile în care incidenţa tulburărilor psihice şi de comportament este într-o creştere alarmantă la nivel global, în ultimul deceniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a declarat, vineri, că din totalul  de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate, doar circa 440.000, sub 5%, au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

În aceste condiţii, CNAS îşi propune pentru perioada următoare să continue şi să dezvolte propriile programe naţionale de sănătate curative care ţintesc anumite afecţiuni mintale şi neurologice degenerative, arată instituţia, într-un comunicat de presă

Totodată, CNAS îşi propune ca, în colaborare cu specialişti din domeniu, să perfecţioneze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării şi tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice şi de comportament.

"Multe din bolile mintale pot fi vindecate sau ţinute sub control dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viaţă normală, cu sprijinul profesioniştilor din domeniu, dar şi al societăţii”,  a declarat Marian Burcea, preşedintele CNAS, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ales ca temă a Zilei Sănătăţii din acest an depresia şi bolile mintale, în condiţiile în care incidenţa tulburărilor psihice şi de comportament este într-o creştere alarmantă, la nivel global, în ultimul deceniu.

Studiile sociologice arată că în România persoanele cu simptome de tulburări psihice şi de comportament "sunt expuse atitudinilor negative, excluziunii şi blamului social". Deoarece chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ, tulburările psihice şi de comportament sunt subdiagnosticate, mai spun specialiştii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.