Calitatea de asigurat a persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse se păstrează până la termenul de depunere a declaraţiei unice, respectiv 15 iulie, au anunţat, joi seară, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit CNAS, odată cu reglementarea noului mecanism de depunere a declaraţiilor fiscale şi de plată a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se modifică şi Legea 95/2006 în privinţa modului de acordare şi de încetare a calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul Fiscal sau Legii nr. 170/2016, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din investiţii şi venituri din alte surse, calitatea de asigurat şi dreptul la pachetul de servicii medicale de bază se acordă, pentru o perioadă de 12 luni, calculată de la data depunerii declaraţiei unice, şi încetează dacă nu se depune o nouă declaraţie până la termenul prevăzut în Codul fiscal pentru perioada următoare.

”Persoanele care nu realizează venituri şi nu sunt exceptate de la plata contribuţiei dobândesc calitatea de asigurat pentru o perioadă de 12 luni, prin depunerea declaraţiei unice, indiferent de data depunerii acesteia, calitate care încetează dacă nu se depune o nouă declaraţie pentru perioada următoare”, anunţă CNAS. 

În cazul persoanelor care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, calitatea de asigurat şi dreptul la pachetul de bază se acordă de la data începerii raporturilor de muncă şi încetează în termen de 3 luni de la data încetării racestora. 

”Pentru anul 2018, se reglementează că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse îşi păstrează calitatea de asigurat, până la termenul de depunere a declaraţiei unice (15 iulie), astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale”, au mai anunţat reprezentanţii CNAS. 

Guvernul a adoptat joi OUG referitoare la declaraţia unică, aceasta simplificând procedurile în cazul persoanele fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS şi CASS. 
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.