Casa Naţională de Asigurări de Sănătate consideră nefondate acuzaţiile Ligii Române contra Reumatismului potrivit cărora accesul pacienţilor cu poliartrită reumatoidă la terapii biologice e limitat de CNAS, acestea având la bază confuzia între rolul CNAS de a gestiona în condiţii de eficienţă Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi rolul comisiilor de specialişti ale Ministerului Sănătăţii de a elabora ghiduri şi protocoale terapeutice.
Liga Română contra Reumatismului susţinea, într-un comunicat, că accesul pacienţilor cu poliartrită reumatoidă la terapii biologice este limitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în contradicţie cu prevederile prevăzute în Programul de guvernare al PSD şi anunţa că protestează "în numele a sute de mii de români care suferă de boli reumatice".
În replică, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că acuzaţiile formulate în comunicatul Ligii Române contra Reumatismului din data de 22 februarie sunt nefondate şi au la bază confuzia între rolul CNAS de a gestiona în condiţii de eficienţă Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi rolul comisiilor de specialişti ale Ministerului Sănătăţii de a elabora ghiduri şi protocoale terapeutice.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
"Astfel, CNAS nu poate şi nici nu intenţionează să introducă «limitări nejustificate ale opţiunilor terapeutice» după data de 1 martie, ci doar un mecanism prin care medicii prescriptori să poată verifica, cu ajutorul unui formular, dacă la prescrierea anumitor medicamente scumpe, până acum aprobate prin comisiile de experţi ale CNAS, este respectat protocolul terapeutic de prescriere. Rolul formularului este, pe de-o parte, de a da certitudine medicului prescriptor asupra corectitudinii prescrierii, în condiţiile în care întreaga responsabilitate a actului terapeutic îi va reveni acestuia după 1 martie, iar, pe de altă parte, de a fi un mecanism de control al costurilor prescrierii unor medicamente scumpe, mecanism în absenţa căruia efectele unei eventuale «explozii» a prescrierilor nejustificate pot fi grave", explică în continuarea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Potrivit CNAS, Liga Română contra Reumatismului putea alege dialogul dacă avea nelămuriri.
"Dacă Liga Română contra Reumatismului ar fi ales calea constructivă a dialogului cu CNAS, în interesul legitim al pacienţilor cu boli reumatismale, instituţia noastră ar fi putut pune la dispoziţia organizaţiei neguvernamentale menţionate propunerile experţilor CNAS de modificare şi completare a protocoalelor terapeutice pentru afecţiunile reumatice, înaintate Comisiei de reumatologie ale Ministerului Sănătăţii. Aceste propuneri au exact sens contrar celui susţinut în comunicatul Ligii şi vizează lărgirea şi eficientizarea accesului pacienţilor cu boli reumatismale la medicaţia dedicată patologiei respective. Totodată, Liga Română contra Reumatismului are şi posibilitatea de a transmite direct comisiei de specialişti a Ministerului Sănătăţii propriile propuneri de modificare şi completare a protocoalelor terapeutice. Această problemă se află de mai mult timp în atenţia comisiei menţionate, ce are ca principală sarcină să analizeze atât aspectele ştiinţific,e cât şi cele economice ale propunerilor formulate", mai spun reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări Sănătate.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...