Medicii trebuie să aprecieze în ce măsură prezentările dintr-o conferinţă la care au participă sunt pur ştiinţifice sau de promovare comercială, potrivit unei decizii a Adunării generale a Colegiul Medicilor din România (CMR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sponsorizările şi eventualul potenţial conflict de interese legat de manifestările educaţionale acreditate şi creditate de CMR trebuie declarate în documentele de creditare (...), lipsa acestor declaraţii ducând la neacreditarea evenimentului respectiv. Dacă activitatea de sponsorizare este urmată de activitate medicală nelegală, există prevederi legislativCMR.

Potrivit CMR, ”sponsorizările şi eventualul potenţial conflict de interese nu sunt prohibitive, dar trebuie aduse la cunoştinţa participanţilor la evenimentul educaţional, lăsându-i pe aceştia să aprecieze în ce măsură prezentările la care au participat sunt fie pur ştiinţifice, fie de promovare comercială”.

”Interesul participării la evenimentele profesional-ştiinţifice este o obligaţie etică şi deontologică a medicilor, dar şi a angajatorilor acestora, fiind vital în interesul pacienţilor şi al exercitării profesiei medicale. CMR nu are drept de iniţiativă legislativă privind obligarea finanţării educaţiei medicale continue de către angajator sau de către finanţatorul activităţii medicale, dar solicită public rezolvarea acestei situaţii comune întregului corp medical”, a precizat sursa citată.

Peste 80 de medici sunt în atenţia procurorilor DNA, fiind suspectaţi că în anul 2012, aflaţi în India la un congres de oncologie, ar fi beneficiat de o excursie costisitoare în Nepal, plătită de o companie distribuitoare de medicamente, pentru ca ulterior doctorii să promoveze anumite produse, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.