Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj propune carantinarea pentru două săptămâni a localităţilor Sic şi Săvădisla, unde rata de infectare a ajuns la 8,73, respectiv 6,3 cazuri la o mie de locuitori. Totodată, în municipiul Câmpia Turzii şi comuna Feleacu vor intra în vigoare noi măsuri - între care portul măştii de protecţie peste tot şi cursuri exclusiv onlin, întrucât s-a depăşit incidenţa de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
️Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj a adoptat, joi, o hotărâre prin care solicită Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei emiterea Ordinului Comandantului Acţiunii pentru instituirea măsurii de carantină zonală în localitatea Sic, comuna Sic, şi localitatea Săvădisla, comuna Săvădisla.
 
Decizia a fost luată întrucât rata de infectare cu noul coronavirus este de 8,73 cazuri la 1.000 de locuitori în comuna Sic, respectiv 6,30 cazuri la 1000 de locuitori în comuna Săvădisla, riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare.
 
Carantina urmează să fie instituită de sâmbătă, de la ora 0.00, pentru 14 zile, pentru ambele localităţi.
 
Totodată, se propune instituirea următoarelor măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zonele menţionate: identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reşedinţa ori cu adresa declarată în zonele menţionate şi introducerea acestora în bazele de date dedicate; limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri; evaluarea de către Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj a oportunităţii şi prioritizării de testare a persoanelor şi transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către Institutul Naţional de Sănătate Publică/Ministerul Sănătăţii; stabilirea, prin grija administraţiilor publice locale din unităţile administrativ-teritoriale Sic şi Săvădisla şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a rutelor ocolitoare, căilor majore de circulaţie care tranzitează zona şi aducerea la cunoştinţa populaţiei prin mijloacele mass-media locale a acestei măsuri.
 
De asemenea, vor fi interzise organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise, activitatea restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor; a sălilor de jocuri de noroc, a structurilor turistice, a cinematografelor şi altor instituţii organizatoare de spectacole şi/sau concerte.
 
Slujbele religioase vor fi organizate doar în aer liber şi cu prezenţa a maximum 20 de persoane, iar masca de protecţie este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spaţiile publice închise şi deschise. 
 
Cursurile şcolare "faţă în faţă" vor fi suspendate, urmând a se desfăşura online.
 
Conform documentului, în/din zona menţionată este permisă intrarea/ieşirea pentru: transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi aprovizionării populaţiei; persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor; persoanele care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitate profesională în afara zonei carantinate; persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare; elevii care au domiciliul în zona menţionată şi care urmează cursurile unor unităţi de învăţământ din alte unităţi administrativ-teritoriale pentru care nu este dispusă măsura de carantină zonală, deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau a unei persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; urgenţe medicale.
 
De asemenea, este permisă tranzitarea localităţilor menţionate, de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestora, fiind interzisă oprirea în aceste localităţi.
 
O altă hotărâre a CJSU Cluj se referă la trecerea în scenariul 3 de funcţionare pentru toate unităţile de învăţământ preuniversitar din municipiul Câmpia Turzii şi comuna Feleacu, începând din 26 octombrie.
 
La Câmpia Turzii şi Feleacu, a fost depăşită rata de infectare de 3 la o mie de locuitori, astfel că se impun noi măsuri, începând din 24 octombrie, ora 0.00: masca devine obligatorie în toate spaţiile publice, închise şi deschise, organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă. De asemenea, este interzisă activitatea restaurantelor şi cafenelelor la interior, cea a restaurantelor din unităţi de cazare fiind permisă pentru clienţii cazaţi acolo. Se permite prepararea hranei şi băuturilor care nu sunt consumate în local.
 
Altă hotărâre a CJSU Cluj arată că Prefectura şi Structura Teritoriala pentru Probleme Speciale – judeţul Cluj vor face demersuri pentru  obţinerea, în etapa a doua, a 8 containere modulare, pentru triajul epideomiologic, acestea urmând să fie repartizate la şase unităţi medicale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.