Premierul Nicolae Ciucă afirmă, vineri, că problemele demografice sunt o realitate a vremurilor pe care le trăim şi reprezintă o provocare, nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă. ”Trebuie să adaptăm economia la o populaţie mai diversă şi mai îmbătrânită”, afirmă premierul, precizând că trebuie să se ţină cont de prezenţa migranţilor, a celor care revin din diaspora acasă, dar şi de persoanele de peste 60 de ani care frecvent caută un loc de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

”Ne-am obişnuit ca în ultima vreme discuţiile să se canalizeze pe energie, pe soluţii economice pentru a depăşi această perioadă dificilă şi mă bucur că Summitul Rethink vizează educaţia şi demografia. Problemele demografice sunt o realitate a vremurilor pe care le trăim şi reprezintă o provocare nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă”, a transmis, vineri, premierul la Summit-ul Rethink România, cu tema ”Reconstruim educaţia. Reconfigurăm demografia”.  

Potrivit premierului, ”pe lângă măsurile active pe care le luăm pentru susţinerea natalităţii sau pentru reducerea abandonului şcolar e clar că trebuie să adaptăm economia şi relaţiile sociale la o populaţie mai diversă şi mai îmbătrânită, una care include imigranţi, persoane întoarse din diaspora după mulţi ani sau care îşi caută un loc de muncă la o vârstă ce depăşeşte 60 de ani”.  

”Sunt situaţii pe care le întâlnim în toate ţările UE şi e important că putem avea acces la experienţe şi la bune practici europene”, a mai transmis premierul.  

Acesta a făcut referire la măsurile prevăzute în noile legi ale educaţiei care vizează accesul la educaţie de calitate, reducerea abandonului şcolar şi creşterea legăturilor dintre universitate şi piaţa muncii.  

Planul de reducere a abandonului şcolar - aplicat chiar din acest an, asigurarea resurselor financiare necesare, adaptarea reţelei şcolare la nevoile comunităţilor şi alte măsuri, potrivit premierlui, ”vor schimba în bine învăţământul românesc şi ne vor oferi o formă de muncă educată şi bine calificată”.  

Măsurile din noile legi ”vor oferi şanse în plus pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă”.  

Potrivit premierului, legile Educaţiei răspund nevoilor societăţii româneşti.  

”Avem nevie de această adaptare, de aceea proiectul România Educată are alocată suma de 3,6 miliarde de euro prin PNRR, bani care pot ajuta la implementarea măsurilor de modernizare a învăţământului românesc”, a mai afirmat premierul.  

Acesta a vorbit şi despre măsurile care vor avea impact asupra demografiei, rspectiv mai multe proiecte care au demarat deja sau care au fost aprobate şi urmează a fi demarate şi care vor acorda sprijin tinerilor, studenţilor sau familiilor aflate la început de drum.  

De asemenea, premierul afirmă că se va dezvolta reţeaua de creşe şi grădiniţe.  

”Sperăm să convingem cât mai mulţi români din diaspora să se întoarcă acasă (...) sunt condiţii mai bine, iar România are nevoie de ei. Avem nevoie de ei acasă, să valorifice experienţa acumulată”, a mai transmis premierul.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.