Premierul Florin Cîţu a anunţat că, în cazul în care opoziţia va ataca la CCR proiectul de lege care se află în procedură parlamentară privind creşterea alocaţiilor pentru copii, atunci Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă, pentru a se asigura că va fi menţinută stabilitatea financiară în România. „La Senat, amendamentele care arată un nou calendar de creştere a alocaţiilor, următoarea fiind 1 ianuarie 2022, a fost votat de toţi membrii coaliţiei. La Camera Deputaţilor, nu ştiu din ce motive, s-a întârziat acest lucru, deşi toţi avem acelaşi obiectiv – de predictibilitate, transparenţă şi reducere a deficitului bugetar în perioada următoare”, a adăugat Cîţu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aţi spus că veţi include în bugetul de stat şi majorarea alocaţiilor pentru copii de la 1 iulie, dacă proiectul de lege va trece de Cdep. El încă se află în dezbatere parlamentară. Sunt incluşi bani în bugetul de stat pentru majorarea alocaţiilor de la 1 iulie 2021?

„În momentul respectiv, bugetul a fost construit pe legislaţia în vigoare, dar în acelaşi timp am aprobat şi o strategie fiscal-bugetară care arată foarte clar obiectivul nostru de a reduce deficitul bugetar în perioda următoare, până în 2024, sub 3% din PIB. În acelaşi timp, la Senat, amendamentele care arată un nou calendar de creştere a alocaţiilor, următoarea fiind 1 ianuarie 2022, a fost votat de toţi membrii coaliţiei. La Camera Deputaţilor, nu ştiu din ce motive, s-a întârziat acest lucru, deşi toţi avem acelaşi obiectiv – de predictibilitate, transparenţă şi reducere a deficitului bugetar în perioada următoare, de aceea văd că în spaţiul public există informaţii că proiectul de lege chiar dacă aprobat în această formă, aţi văzut luni seară coaliţia a decis să meargă pe varianta de la Senat. Primim semnale din partea Opoziţiei că va fi atacat acest proiect de lege la Curtea Constituţională. În acest condiţii mă văd nevoit să aprob OUG în sedinţă de Guvern pentru a mă asigura că menţinem stabilitatea financiară a României în perioada următoare”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat dacă sunt incluşi în bugetul de stat pentru acest an banii pentru creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 iulie a.c.

El a explicat că va fi făcută o formulă transparentă prin care vor fi crescute, în mod predictibil, alocaţiile în fiecare an. Aceleaşi formule vor exista şi pentru pensii şi pentru salariul minim.

„Nu există o tranşă 4 şi 5 de majorare a alocaţiilor. Aici nu este vorba despre dublare, este vorba despre a creşte predictibil alocaţiile în fiecare an, nu doar până la acel moment. Noi vom crea o formulă transparentă prin care vom creşte predictibil alocaţiile în fiecare an. Aşa vom face şi cu pensiile, aşa vom avea o formulă transparentă şi pentru salariul minim. Nu înseamnă că ne vom opri când se dublează sau când se triplează, ş.a.m.d. Deci lucrurile vor merge înainte”, a completat premierul. 

PSD a anunţat că nu exclude posibilitatea să atace la Curtea Constituţională, dacă Parlamentul adoptă un proiect de lege care să amâne majorarea alocaţiilor de la 1 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.