Premierul Dacian Cioloş spune că Guvernul va căuta o soluţie pentru indemnizaţia de creştere a copilului, însă totodată atrage atenţia că pentru creşterea natalităţii sunt necesare şi alte măsuri, cum ar fi grădiniţe şi locuinţe pentru tineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom căuta o soluţie pentru această indemnizaţie”, a precizat premierul într-un răspuns la un comentariu pe pagina sa de Facebook privind sursele de finanţare a eliminării oricărui plafon pentru indemnizaţia de creştere a copilului.

În acelaşi timp, Dacian Cioloş a atras atenţia că pentru stimularea creşterii natalităţii sunt necesare şi alte măsuri.

”Pentru stimularea creşterii natalităţii însă, trebuie să mergem dincolo de indemnizaţii, să ne gândim la grădiniţe, la locuinţe pentru tineri”, a precizat premierul.

El şi-a exprimat speranţa că acest subiect va rămâne pe agenda Parlamentului şi după trecerea perioadei electorale.

”Sper ca Parlamentul să-şi aducă aminte de acest subiect şi după trecerea campaniei electorale”, a scris Cioloş.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon.

Proiectul a fost adoptat în forma trimisă de la Comisia de muncă.

Legea va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, după termenul de 5 zile în care poate fi atacată la Curtea Constituţională.

Proiectul a fost adoptat de Parlament, deşi premierul Dacian Cioloş a avertizat că nu există bani pentru aplicarea noilor prevederi.

Indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon, au decis, pe 8 martie, de Ziua Internaţională a Femeii, deputaţii din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

Conform modificărilor adoptate de Comisia de muncă, persoanele care în ultimii 2 ani anterior datei naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului până când acesta împlineşte 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi.

Cuantumul indemnizaţiei va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe ţară garantat.

Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.

Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemenală, de tripleţi începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Astfel, mamele care au gemeni sau mai mulţi copii din aceeaşi sarcină primesc un bonus, pe lângă indemnizaţie de 85% din salariul minim brut pe ţară pentru fiecare copil începând cu al doilea copil.

Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minim garantată.

Aceste prevederi urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2016.

Premierul Dacian Cioloş susţinea că nu sunt bani la buget pentru majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului, el cerând Parlamentului să indice şi sursa de finanţare pentru aceste plăţi.

"Când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocari bugetare, o spune Constituţia, e important să precizeze de unde luăm bani dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem, înseamnă un deficit care riscă să mearga peste 3%”, a declarat Dacian Cioloş, la sfârşitul săptămânii trecute, în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, referindu-se la proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului.

El a mai spus că Parlamentul trebuie să indice sursa de finanţare pentru aceste plăţi: "Nu vor fi (bani - n.r.) dacă nu ne spune Parlamentul de unde trebuie să tăiem ca să punem aceşti bani".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.