Premierul Dacian Cioloş a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei naţionale de comemorare a victimelor Holocaustului din România, în care arată că educaţia este instrumentul cel mai eficace pentru a feri naţiunile de boala ignoranţei, a intoleranţei şi indiferenţei, iar capitolul referitor la „Holocaustul din România” trebuie să fie parte integrantă a învăţării istoriei României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ziua de 9 octombrie omagiem, în fiecare an, memoria victimelor Holocaustului din România. Anul 2016 este un an încărcat cu semnificaţii pentru istoria noastră recentă întrucât comemorăm 75 de ani de la pogromul legionar din Bucureşti din ianuarie 1941, 75 de ani de la pogromul de la Iaşi din iunie 1941 şi de la deportările în Transnistria din octombrie 1941”, se arată în mesajul premierului.

Dacian Cioloş menţionează că momentul comemorării victimelor Holocaustului din România este unul de reflecţie asupra episoadelor întunecate din istoria naţională, de învăţare din lecţiile trecutului pentru ca aceste tragedii să nu se repete niciodată, sub nicio formă.

El spune că niciun film văzut sau carte citită nu poate surprinde durerea suferită de cei deportaţi.

”De la supravieţuitorii acestei tragedii putem învăţa cel mai bine de ce este nevoie de eliminarea completă din societatea noastră a atitudinilor extremiste, rasiste, antisemite, discriminatorii. De la ei putem învăţa despre curajul de a înfrunta istoria şi de a lupta împotriva fenomenelor negative care conduc la tragediile istorice”, adaugă premierul.

În opinia sa, ”răspunsul vital pentru coeziunea şi sănătatea democratică a societăţii noastre este educaţia, educaţia profundă, cuprinzătoare şi responsabilă”.

”Educaţia este instrumentul cel mai eficace pentru a feri naţiunile de boala ignoranţei, a intoleranţei şi indiferenţei. Să nu pregetăm să folosim educaţia la şcoală, acasă sau prin mass media pentru ca fiecare cetăţean să devină mai responsabil şi mai conştient de pericolele pe care aceste provocări le aduc în societate. Este datoria noastră, a tuturor, să nu contenim a spune tinerilor adevărul despre istorie pentru ca niciodată tinerii să nu îşi piardă curajul în faţa istoriei. Din această perspectivă, capitolul referitor la «Holocaustul din România» trebuie să fie parte integrantă a învăţării istoriei României”, susţine premierul.

Dacian Cioloş felicită Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” pentru contribuţiile lor de a aduce în atenţia tinerilor memoria acestor lecţii de istorie.

Menţionând că România şi-a asumat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în anul 2016, Cioloş subliniază că, prin activităţile derulate pe parcursul acestui an în domeniul educaţiei, memoriei şi cercetării, precum şi cele din domeniul combaterii antisemitismului, rasismului şi discriminării, România şi-a consacrat profilul de promotoare consecventă a valorilor toleranţei, multiculturalismului şi democraţiei. Preşedinţia română la IHRA propune statelor membre ale alianţei să confrunte activ şi atent lecţiile trecutului cu realităţile şi provocările prezentului, pentru ca astfel de momente tragice din istorie să nu mai fie posibile niciodată.

”Datoria noastră, la 75 de ani de la tragediile care au marcat istoria României, este de a ne asigura că memoria victimelor Holocaustului din România rămâne demnă şi neîntinată de încercări de rescriere a istoriei sau de negare a sa. Fie ca memoria victimelor Holocaustului din România să rămână vie pentru totdeauna în conştiinţa tuturor românilor!”, se mai arată în mesajul premierului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.