Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că săptămâna viitoare îşi va forma un grup de lucru format din oameni care cunosc bine sistemul de sănătate, pentru a face tot ce se poate în următoarele şase luni. Premierul a spus că nu exclude nicio măsură, dar că nu crede că în momentul de faţă schimbări de oameni pot să rezolve problemele sistemice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vreau să vă spun legat de acest subiect. Este cred a treia situaţie de criză care apare de când am eu acest mandat şi vreau să fie foarte clar: sunt lucruri care vin din spate, sunt lucruri care arată disfuncţionalităţi în sistemul de sănătate. M-am uitat chiar astăzi, cred că în ultimii 6 ani sau 7 ani am avut cel puţin 10 miniştri de Sănătate care s-au succedat. E clar că în astfel de situaţii nu ai cum să faci reformă”, a declarat Cioloş.

Premierul a spus că pe el îl interesează în primul rând să găsească soluţii la problema care s-a iscat, să clarifice lucrurile legat de dezinfectanţi.

”Trebuie să facem acest lucru respectând legislaţia şi, după cum v-am spus, nu mă mulţumeşte legislaţia, care de multe ori nu ne lasă să facem lucrurile până la capăt. O să modificăm şi legislaţia dacă va fi cazul. V-am dat exemplu acel institut de cercetare care ar putea să facă testări în România şi care nu e acreditat, să facem această acreditare rapid, dar pâna atunci o să facem oricum testele. Avem probleme de legislaţie legat de responsabilizarea managerilor de spitale legat de deciziile pe care le iau, deci am cerut ministerului măsuri pe termen scurt, am trimis şi corpul meu de control pentru a clarifica mai rapid lucrurile pentru a putea lua decizii cât mai repede, dar vreau să folosim următoarele 6 luni pentru a lua şi alte tipuri de măsuri structurale care, chiar dacă nu o să reformeze din temelii sistemul de sănătate, dar cel puţin să scoată la lumină probleme şi să le clarifice”, a adăugat Dacian Cioloş.

El a precizat că înţelege foarte bine îngrijorările oamenilor.

”Pe de altă parte, avem nevoie să ne aşezăm ca să luăm o decizie. Vreau să-i asigur pe toţi că nu o să ascund nimic, că nu o să neglijez nimic, că nu o să privesc cu superficialitate această problemă şi că voi folosi următoarele şase luni pentru a lua toate măsurile care pot fi luate în acest sens. Am intenţia chiar de săptămâna viitoare să-mi formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul, unii din sistem, alţii din afara sistemului, pentru a avea o înţelegere cât mai precisă a ceea ce se poate face în şase luni”, a continuat Cioloş. 

”Nu exclud nicio măsură, în momentul de faţă nu cred că schimbări de oameni pot să rezolve problemele sistemice. Dacă va fi cazul şi când va fi cazul, aşa cum am demonstrat şi până acum, voi lua orice măsură, dar acum mă interesează să găsim soluţii la problemele care sunt acolo şi să putem scoate la lumină alte probleme care, eventual, se pot isca. Pentru că, vă daţi seama, cum poţi să schimbi, să faci o reformă într-un sistem când aproape la fiecare lună mai apare câte o criză, mai apare câte un scandal”, a mai spus premierul.

Corpul de Control al premierului va face un control la Comisia Naţională pentru Produse Biocide, a anunţat joi Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, precizând că în cazul în care se va dovedi că rezultatele prezentate de Comisie au fost incorecte, raportul Corpului de Control va fi trimis organelor de anchetă penală.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat, miercuri, că, dintre cele 3.526 de teste de sanitaţie efectuate la nivel naţional pentru produsele Hexi Pharrma, doar 5 la sută sunt neconforme, apreciind că, în acest moment, pacienţii din spitale sunt în siguranţă.

Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul  Sănătăţii a dispus un control la spitale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.