Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la Alba Iulia, că susţine legea dării în plată, dar că aceasta trebuie să vizeze concret cazurile sociale, şi nu să rezolve problemele speculatorilor imobiliari, atrăgând atenţia că o asemenea lege "ar putea arunca în aer sistemul bancar dacă nu este bine gândită”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cioloş a spus, într-o conferinţă de presă, că Guvernul a trimis un punct de vedere Parlamentului prin care propune anumite modificări astfel încât legea dării în plată să vizeze faptic cazurile sociale care au probleme după ce au contractat un credit.

"Mie mi se pare, în primul rând, că această lege trebuie nu doar declarativ, ci şi faptic să vizeze într-adevăr cazurile sociale. Deci acele situaţii în care creditorii au luat un credit de la bancă ca să îşi cumpere o casă, un apartament în care locuiesc şi atunci când au probleme de rambursare să nu fie în situaţia de a scoate familie în stradă”, a spus Cioloş.

Premierul a adăugat că din punctul său de vedere această lege nu trebuie ca, sub acoperirea declarativă a cazurilor sociale, să rezolve problemele speculatorilor imobiliari deoarece astfel ar putea arunca în aer sistemul bancar.

"Nu cred că această lege sub acoperirea declarativă a cazurilor sociale să rezolve problemele speculatorilor imobiliari care au luat credite de milioane sau zeci de milioane de euro să investească în imobiliare şi acum văd că nu le mai funcţionează piaţa şi să arunce în aer sistemul bancar ca să îşi rezolve problemele. Când vorbesc de aruncare în aer a sistemului bancar nu mă refer la salvat cu orice preţ băncile pentru că premierului îi sunt dragi băncile şi nu îi sunt dragi cetăţenii. Dar dacă noi destabilizăm sistemul bancar tot asupra celor care iau credite de la bănci sau îşi ţin banii la bănci se vor răsfrânge negativ aceste efecte. La asta trebuie să ne gândim când luăm o decizie, care e şi impactul pozitiv pe termen scurt dar şi pe termen lung”, a mai spus Cioloş.

El a explicat că a avut discuţii cu reprezentanţii băncilor privind impactul pe care legea ar putea să îl aibă asupra acestora, dar şi asupra economiei naţionale.

"Eu am avut o discuţie cu băncile foarte deschisă şi foarte clară, băncile au făcut nişte greşeli în trecut şi acum într-un anumit fel plătesc preţul acestor greşeli şi acestei rigidităţi în modul de a aborda anumite situaţii, însă pe de altă parte e important pentru economia României şi pentru clienţii băncilor să avem stabilitate în sistemul bancar. Şi o lege ca aceasta poate să arunce în aer sistemul bancar dacă nu e gândită bine. Susţin legea dării în plată, dar ea trebuie să vizeze într-adevăr cazurile sociale şi asta presupune că trebuie să fie ţintită spre aceste cazuri”, a conchis Cioloş.

Potrivit prim-ministrului, decizia finală privind legea dării în plată este a Parlamentului, precizând că apoi fiecare va trebui să îşi asume deciziile luate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.