Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit, joi, cu mai mulţi miniştrii şi reprezentanţi ai unor ONG-uri implicate în Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării (SIDD) şi a declarat că România are responsabilitatea de a face din Delta Dunării un spaţiu de dezvoltare socio-economică şi de mediu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Discutăm despre un proiect pe care eu îl urmăresc de mai mulţi ani inclusiv de când eram la Comisia Europeană. Am fost de mai multe ori în Delta Dunării şi am considerat întotdeauna că dincolo de protecţia asigurată la nivel internaţional prin definirea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în România avem o responsabilitate mare pentru a face din acel spaţiu, dincolo de Rezervaţie, un spaţiu de dezvoltare care să respecte şi pe oamenii care locuiesc acolo, valorile naturale pe care le avem acolo şi să fie un spaţiu de dezvoltare socio-economică şi de mediu”, a declarat, joi, la Palatul Victoria, prim-ministrul Dacian Cioloş.

Premierul a precizat este important ca la finalul dezbaterilor să existe un proiect de dezvoltare a Deltei care să permită oamenilor să rămână acolo şi să aibă din ce să trăiască.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Pentru mine e important ca la sfârşitul acestui proces să avem într-adevăr un proiect de dezvoltare a Deltei care să permită oamenilor să rămână acolo - cei care doresc - să aibă din ce să trăiască, din punct de vedere economic, să dimensionăm proiectele pe care le vom finanţa în aşa fel încât să avem în vedere şi infrastructura de transport şi infrastructura socială şi de educaţie, dar şi alocări financiare suficiente pentru partea de dezvoltare economică (...) Trebuie să găsim soluţii care să permită şi conservarea resurselor naturale, dar şi conservarea unor tradiţii care şi-au demonstrat viabilitatea în cursul timpului”, a arătat Cioloş.

Premierul a adăugat că vrea să vadă şi care sunt soluţiile pentru ca infrastructura să ajute la dezvoltarea economică, dar să nu distrugă partea naturală a zonei Deltei.

”Aş vrea să discutăm şi de proiecte mari de infrastructură care să lege mai bine această zonă, Dobrogea în general şi Delta, în special, de restul ţării şi să vedem şi acolo în ce stadiu ne aflăm ca să putem lansa aceste proiecte”, a mai spus Cioloş.

La discuţii au participat vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu şi reprezentanţi ai unor asociaţii şi ONG-uri.

Un acord de parteneriat semnat cu Comisia Europeană prevede implementarea unei investiţii teritoriale integrate, ITI Delta Dunării, în baza unei strategii de dezvoltare elaborate de Ministerul Dezvoltării.

În conformitate cu programele operaţionale aprobate pentru perioada 2014-2020, există o alocare indicativă de 1.114.746.383 de euro pentru ITI Delta Dunării.

”Acordul de Parteneriat semnat de Guvernul României cu Comisia Europeană prevede implementarea unei investiţii teritoriale integrate (ITI) în Delta Dunării în baza unei strategii de dezvoltare elaborată de Ministerul Dezvoltării cu sprijinul Băncii Mondiale şi în cooperare cu instituţiile publice relevante de la nivel local şi central. În conformitate cu programele operaţionale aprobate pentru perioada 2014-2020 există o alocare indicativă de 1.114.746.383 de euro pentru ITI Delta Dunării”, potrivit unei informări a Executivului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.