Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că, până în prezent, 110.600 de angajaţi din sistemul de învăţământ sunt programaţi pentru vaccinare, iar dintre aceştia 18.600 s-au şi vaccinat deja. "Prioritate sistemică pentru personalul din învăţământ va exista în momentul în care se va reuşi echilibrarea numărului de doze de vaccin cu disponibilitatea de vaccinare", susţine el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dintre toate categoriile de lucrători esenţiali, personalul din învăţământ este, detaşat, cel mai numeros nu numai cu privire la disponibilitatea de vaccinare, care a crescut semnificativ de la finalul primei etape, ci la nivelul celor care s-au programat, adică 110.600 de persoane din învăţământ sunt deja programate, dintre care 18.600, dacă nu mă înşel, sunt deja vaccinate. Deci cei care s-au programat se împart în două categorii, unii care intră sub incidenţa acestei amânări, generate de o cauză obiectivă - factorul limitativ, doze de vaccin, şi prioritatea necesar a fi acordată (...) bolnavilor cronic, celor în vârstă, care sunt cei mai expuşi la această boală, şi amânarea cu zece zile a datei de declanşare a acţiunii de vaccinare cu prioritate de sistem. Deci nu s-a renunţat, prioritate sistemică pentru personalul din învăţământ va exista în momentul în care se va reuşi echilibrarea numărului de doze de vaccin cu disponibilitatea de vaccinare", a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, la Digi 24.

El a explicat că, între cele nouă categorii de lucrători esenţiali, personalul din învăţământ are cea mai mare disponibilitate pentru vaccinare, dar numărul de vaccinuri este un factor limitativ în orice stat.

"Dr. Valeriu Gheorghiţă a anunţat public că a intenţionat ca începând cu 7 februarie să dea această prioritate de sistem personalului din învăţământ, peste programările deja făcute, şi că este nevoit, din motive obiective, să amâne cu zece zile această prioritate pe care o dă personalului din învăţământ. Se ştia de la bun început că factorul determinant în decizia de deschidere a şcolilor în format fizic este nivelul ratei de infectare, deci evoluţia epidemiologică, se ştia că disponibilitatea de vaccinare şi numărul celor care se vaccinează este un factor important, dar nu condiţionează decizia. Aceste lucruri se vor discuta în data de 2 februarie. Dacă am fi început vaccinarea prioritară sistemică a personalului din îmvăţământ pe 7 februarie, oricum nu ar fi fost imunizaţi pe data de 8 februarie, oricum nu s-ar fi putut vaccina cu toţii pe 7 februarie", a adăugat ministrul Educaţiei.

Potrivit acestuia, "cei 18.600 de angajaţi din sistemul de învăţământ vaccinaţi sunt de fapt mai mulţi, pentru că sunt cadre didactice din sistemul de învăţământ cu precădere sistemul de învăţământ universitar medical, care şi-au declarat apartenenţa la clasa de personal medical, şi nu la personal din învăţământ, dar ei au fost în prima etapă, dar ei sunt printre aceia care intră vaccinaţi la interfaţa cu studenţii".

Cîmpeanu a spus că i s-ar părea normal ca un cadru didactic să spună public dacă s-a vaccinat, "dar dacă alege să refuze pe baza confidenţialităţii actului medical (...) sigur că lucrurile se complică din perspectivă legală".

"Eu sunt însă convins că în cadrul acelei solidarităţi între profesori-elevi-părinţi, cele mai multe cadre didactice vor alege să spună onest: m-am vaccinat sau nu m-am vaccinat pentru că am contraindicaţii medicale sau nu m-am vaccinat pentru că...", a afirmat Cîmpeanu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.