Consilierii generali ai municipiului Bucureşti au votat, joi, în unanimitate, Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru linia de metrou Otopeni - 1 Mai, proiect de un miliard de euro, oficialii societăţii de metrou spunând că Magistrala 6 va avea 12 staţii pe o lungime de 14 kilometri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierii generali ai municipiului Bucureşti au votat, în unanimitate, proiectul de Plan Urbanistic Zonal pentru traseul Magistralei 6 de metrou care va lega Aeroportul Internaţional "Henri Coandă” din Otopeni de zona de nord a Capitalei.

„Linia de metrou are 14 kilometri şi 12 staţii, dintre care nouă în Bucureşti şi trei în judeţul Ilfov. Traseul se desfăşoară integral în subteran. Pleacă din staţia existentă 1 Mai, peron comun cu magistrala 4 (…) După care se dezvoltă către cartierul Pajura, deservind apoi zona Expoziţiei, zona de la Băneasa, Aerogara Băneasa, zona comercială Băneasa, cu o staţie care se numeşte Tokyo, în cinstea unuia dintre finanţatorii acestui proiect, o altă staţie la Ambasada Amercii, staţia Washington, pe DN1 la Privighetorilor, Staţia Paris la Şcoala Franceză, Staţia Bruxelles la linia de Centură, iar la Otopeni avem trei staţii. La primărie - Otopeni Centru, la Aqua Park, staţia Otopeni Nord, Ion I.C. Brătianu şi ultima staţie, aeroportul Otopeni”, spune Ionel Oprea, directorul tehnic al Metorex, invitat la dezbaterile de la şedinţa extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Potrivit oficialilor Metrorex, o treime din costul lucrărilor este asigurată de un finanţator japonez, iar diferenţa este asigurată în proporţie de 75 la sută din fonduri europene şi 25 la sută de Guvernul României.

"În totalitate, proiectul costă, fără TVA, în jurul a un miliard de euro. Este un cost specific mediu pentru linia de metrou. Magistrala 5, pentru că se dezvoltă în interiorul Bucureştiului, este mai scumpă. Ca termen de realizare, dacă lucrările vor începe peste un an de zile, în 2021 va începe punerea în funcţiune. Dacă nu vor începe, se va decala acest termen”, a mai spus Oprea

Costurile pentru exproprieri sunt în jurul a 15 milioane de euro, estimat acum, conform grilelor notarilor publici de anul acesta, a adăugat directorul tehnic al Metorex.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că Magistrala 6 realizează legătura directă şi rapidă între Bucureşti şi cel mai important aeroport din ţară, Aeroportul Internaţional Henri Coandă, proiectul fiind esenţial pentru zona metropolitană Bucureşti-Ilfov.

“Despre necesitatea realizării cât mai urgente a acestui proiect important pentru capitală, am discutat la Bruxelles, la întâlnirea pe care am avut-o cu doamna comisar european Corina Creţu. Este unul dintre proiectele importante ale Planului De Mobilitate Urbană Durabilă 2016 - 2030, fiind esenţial pentru zona Metropolitană Bucureşti - Ilfov”, a precizat Gabriela Firea.

Bucureştiul găzduieşte patru meciuri la Campionatul European de fotbal din 2020. În dosarul de candidatură pentru participarea la competiţie, autorităţile române au promis să construiască o linie de metrou între aeroport şi Bucureşti şi să finalizeze o legătură pe autostradă, neîntreruptă, între Capitală şi graniţa de Vest, astfel încât să fie facilitat accesul suporterilor străni care vin să vadă meciurile.

Pentru că nu foloseşte creditul oferit de către statul japonez, România plăteşte penalităţi de 0,1 la sută din valoare, sau circa 300.000 de euro pe an a declarat, în februarie, Dan Costescu, fostul ministru al Transporturilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.