Maghiarii din România care au şi cetăţenie ungară îşi pot exercita dreptul de vot pentru referendumul privind cotele obligatorii de refugiaţi în trei secţii de votare organizate pe teritoriul României, la Bucureşti, Cluj şi Miercurea Ciuc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele trei secţii au fost organizate la ambasada Ungariei de la Bucureşti şi la consultatele maghiare de la Cluj-Napoca şi Miercurea Ciuc.

Etnicii maghiari care au şi cetăţenie ungară au avut la dispoziţie şi posibilitatea exercitării votului prin corespondenţă. În perioada premergătoare referendumului, ei au putut să ridice buletinele de vot de la cele trei reprezentanţe diplomatice.

Peste opt milioane de cetăţeni din Ungaria sunt aşteptaţi să voteze, duminică, într-un referendum de la care premierul populist Viktor Orban speră să obţină sprijinul prin care Budapesta să se opună oricăror viitoare planuri ale Uniunii Europene de a reinstala solicitanţi de azil în statele membre UE.

Sâmbătă, Viktor Orban a lansat un apel privind mobilizarea alegătorilor la urne pentru a respinge cotele de refugiaţi stabilite de Bruxelles, susţinând că migraţia în masă fără control înseamnă "o ameninţare reală, care pune în pericol modul de viaţă european paşnic şi sigur".

Întrebarea la care cetăţenii din Ungaria sunt chemaţi să răspundă la urne este: "Vreţi ca Uniunea Europeană să poată să impună aşezarea obligatorie a unor cetăţeni care nu sunt ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?".

Orban susţine că răspunzând "nu" alegătorii susţin suveranitatea şi independenţa Ungariei. 

Guvernul Viktor Orban nu a precizat clar ce consecinţe ar avea un referendum valid care să-i susţină poziţia antimigraţie. Budapesta a menţionat o eventuală amendare a Constituţiei, dar a evitat să dea detalii în această privinţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.