Europa este singura regiune în care numărul celor care se vaccinează împotriva gripei este în scădere în multe dintre ţări, după pandemia din 2009, susţine dr. Pasi Penttinen, coordonator al Programului de Supraveghere pentru Gripă şi Virusuri Respiratorii, realizat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Rata acoperirii vaccinale antigripale nu a crescut de la pandemia din 2009, iar acest lucru este îngrijorător. Europa este singura regiune în care acoperirea vaccinală este în scădere în multe dintre ţări,” a spus dr. Pasi Penttinen, coordonator al Programului de Supraveghere pentru Gripă şi Virusuri Respiratorii, realizat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), prezent la Forumul Stop Gripa. 

Recomandările ferme ale Consiliului European din 2009 şi ale Grupului Strategic Consultativ de Experţi (SAGE) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2012 în ce priveşte vaccinarea antigripală vizează cu precădere persoanele cu vârste peste 65 de ani, pacienţi cu afecţiuni cronice, personal medical, copii sub cinci ani şi femei însărcinate. Acoperirea vaccinală recomandată pentru gripă este de peste 75 la sută.

“În sezoanele gripale 2008/2009 şi 2012/2013 acoperirea vaccinală la persoanele cu vârste peste 65 de ani a fost de peste 70 la sută în Olanda, Irlanda de Nord, Scoţia şi Anglia, în timp ce în unele ţări baltice a fost raportată o acoperire de doar unu la sută. Şase ţări europene nu monitorizează vaccinarea antigripală pe grupe de vârste specifice: Grecia, Cipru, Bulgaria, Cehia, Liechtenstein şi Belarus. În sezonul gripal 2012/2013 acoperirea vaccinală antigripală în România a fost de 53 la sută, în creştere faţă de sezonul anterior, în timp ce Polonia, Germania şi Italia au raportat o scădere a acoperirii vaccinale,” a adăugat dr. Pasi Penttinen.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) - agenţie de referinţă a Uniunii Europene în domeniul protecţiei sanitare monitorizează severitatea fiecărui sezon gripal şi, când se impune, transmite alerte autorităţilor din statele membre şi comunităţii din domeniul sănătăţii publice, informând publicul despre masurile de preventie.

Reţeaua VENICE (Vaccine European New Integrated Collaboration Effort) a ECDC urmăreşte şi monitorizează utilizarea vaccinurilor gripale la nivelul fiecărei ţări, în mod specific pentru anumite categorii de populaţie.

România - statistici oficiale pentru sezonul gripal 2015-2016

Conform datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în sezonul gripal 2015-2016 numărul cazurilor confirmate cu gripă în cadrul supravegherii afecţiunilor clinice compatibile cu gripa (ILI)  a fost de 1.064 cu virusuri gripale tip A şi 110 cu virusuri gripale tip B. Din cele 4.263 cazuri de afecţiuni clinice compatibile cu gripa raportate, în 55,5 la sută din cazuri pacienţii s-au internat. 

În cadrul campaniei naţionale de vaccinare antigripală, în sezonul 2015-2016, au fost distribuite de către Ministerul Sănătăţii pentru imunizarea populaţiei la risc 642.810 doze de vaccin gripal. Au fost vaccinate 636.755 persoane, acoperirea vaccinală în populaţia generală fiind de 3,2 la sută.

Sezonul 2015-2016 a fost mai sever decât cel anterior. Proporţia cazurilor de gripă şi infecţiile respiratorii severe (SARI) confirmate cu virus gripal A(H1) pentru care a fost menţionată ventilaţia a fost mai mare în acest sezon (47 la sută) faţă de precedentul (29 la sută).

Rata infecţiilor respiratorii severe cu virus gripal A(H1)  a înregistrat valoarea cea mai ridicată la grupa de vârstă 50-64 ani (32 la sută).

Rata deceselor prin SARI confirmate cu virus gripal a fost mai mare în sezonul 2015-2016 (49,03 la sută) faţă de sezonul precedent (13,75 la sută). Numărul de decese confirmate cu virus gripal a fost de 107. Numărul de decese la cazuri confirmate cu virus gripal, provenind atât din sistemul de supraveghere santinelă SARI, cât şi din sistemul de supraveghere de rutină a fost de 2,7 ori mai mare în sezonul 2015-2016, faţă de sezonul precedent: 107 faţă de 40.

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru sezonul 2016-2017

Conform statisticilor, în Europa, vaccinarea împotriva gripei sezoniere previne anual între 1,6 şi 2,1 milioane de cazuri de gripă şi între 25.200 si 37.200 de decese.

“Vaccinul gripal este o măsura activă de prevenire a gripei sezoniere, fiind sigur, eficient şi reducând impactul epidemiilor. Compoziţia vaccinului gripal pentru sezonul 2016/17, emisfera nordică, conform recomandării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este A/California (H1N1) , A/Hong Kong şi B/Brisbane, B/Victoria,” a menţionat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul  Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.