Autorităţile române anunţă amenajarea aşa-numitelor ”blue dots” - ”puncte albastre” de asistenţă destinate copiilor aflaţi în dificultate - care au fost amenajate şi în alte zone din lume unde au existat copii în situaţii dificile şi unde copiii primesc inclusiv asistenţă medicală, psihologică sau juridică. La Sighet, unde a fost înfiinţat primul punct de asistenţă pentru copii, un copil care a intrat neînsoţit în ţară a fost preluat de către DGASPC Maramureş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Consilierul de stat Mădălin Turza anunţă că pentru Guvernul României copiii refugiaţi care vin din Ucraina sunt foarte importanţi şi, în cooperare cu UNICEF,  a fost implementat ”un mecanism de sprijin direct şi imediat” în vămi.  

Acolo vor fi amenajate aşa-numitele ”blue dots” – puncte de sprijin care includ servici integrate precum screening medical, asistenţă psihologică, asistenţă juridică, hrană şi apă, spaţii de odihnă pentru mame şi copii puse la dispoziţie de autorităţile locale şi ONG-uri, în coordonarea UNICEF România.  

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Este un sistem folosit de mai mult timp de Naţiunile Unite în mai multe state.  

”Un astfel de punct albastru este deschis la punctul din Sighet, unde până în prezent au trecut graniţa 870 de copii. În acest punct albastru din Sighet asistenţii sociali şi specialiştii de la DGASPC Maramureş oferă servici de sprijin, de consiliere psihologic şi organizaţiile neguvernamentale din zonă s-au alăturat acestui efort”, a transmis Turza. 

Conform lui acesteia, DGASPC Maramureş a preluat un copil neînsoţit, iar două mame sunt în centrul de asistenţă maternală din judeţ.  

Şeful misiunii în România a UNICEF, Pieter Bult, care a vizitat punctul de trecere a frontierei de la Sighet, a afirmat: ”Întotdeauna copiii sunt cei mai vulnerabili, iar când este vorba despre conflicte copiii sunt chiar mai vulnerabili şi suferă cel mai mult. Sunt 7,5 milioane de copii în Ucraina şi mulţi dintre ei sunt direct afectaţi de acest conflict. (...) Pe măsură ce acest conflict escaladează ne aşteptăm tot mai mulţi copii, la tot mai multe familii vulnerabile să treacă graniţa. La UNICEF, vom continua să susţinem eforturile de la graniţă, lucrând împreună cu autorităţile naţionale, dar şi cu autorităţile locale, şi cu organizaţiile sociale de la graniţe”.  

Acesta a catalogat drept ”incredibilă” susţinerea pe care românii o arată pentru refugiaţii ucraineni.   

Oficialul UNICEF a arătat că se intenţionează ca după modelul punctului albastru înfiinţat la Sighet cu autorităţile locale şi în colaborare cu ONG-uri se intenţionează organizarea de astfel de puncte în celelalte puncte de trecere a frontierei. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.