Paturile de terapie intensivă din cadrul Spitalului Mobil de la Leţcani inaugurat vineri nu pot fi utilizate, din cauza unei defecţiuni grave a staţiei de oxigen care face imposibilă deschiderea acestei secţii. Anunţul a fost făcut de primarul Iaşiului Mihai Chirica, edilul afirmând că pentru tratarea pacienţilor cu forme severe de Covid-19 vor fi puse la dispoziţie şase paturi ATI la Spitalul de Recuperare din municipiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe data de 16.10.2020 era planificat să se deschidă compartimentul de terapie intensivă din cadrul Compartimentului secţiei exterioare a Spitalului de Boli Infecţioase „Spital mobil Leţcani”, cu 24 de paturi. O defecţiune gravă a fabricii de oxigen face imposibilă punerea în funcţiune a acestei secţii”, a scris primarul Mihai Chirica pe Facebook.

El a precizat că pe fondul creşterii cazurilor critice de Covid-19 din municipiul Iaşi este necesară găsirea unei soluţii pentru preluarea bolnavilor cu forme grave ale bolii.

”Singurul spital din Iaşi în care se mai poate organiza asistenţă medicală de terapie intensivă pentru pacienţii critici Covid-19 este Spitalul de Recuperare. Prin urmare, soluţia identificată a fost să deschidem şase posturi în compartimentul de ATI al secţiei de ORL de la Spitalul de Recuperare Iaşi pentru cazurile diagnosticate cu Covid-19”, a mai afirmat edilul Iaşiului, Mihai Chirica.

El a precizat că începând de luni cazurile critice vor putea fi preluate la Spitalul de Recuperare până la remedierea defecţiunilor apărute la spitalul mobil de la Leţcani.

”Pentru asigurarea condiţiilor de funcţionare se vor aduce, sub formă de împrumut, şase ventilatoare şi se vor detaşa medici şi asistenţi medicali de ATI de la alte spitale. Cred ca orice efort pus în slujba sănătăţii populaţiei este benefic. Toţi pacienţii noştri programaţi pentru diverse intervenţii chirurgicale la secţia ORL a Spitalului de Recuperare Iaşi vor rămâne în atenţia medicilor de aici pentru a fi reprogramaţi. Din păcate toţi suntem expuşi acestui risc de îmbolnăvire cu noul coronavirus, ceea ce trebuie să crească atenţia în abordarea acestui flagel”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Spitalul mobil de la Leţcani, judeţul Iaşi, a primit începând de vineri, primii pacienţi cu forme uşoare şi medii de COVID-19, însă zona de Terapie Intensivă nu a fost încă deschisă, urmând ca staţia de oxigen să fie supusă unor verificări suplimentare.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Carmen Dorobăţ, a declarat atunci că în spitalul mobil de la Leţcani sunt pregătite deocamdată 30 de paturi, pentru pacienţii care nu prezintă forme grave ale bolii.

"Avem în momentul de faţă pregătită o zonă pentru 30 de paturi de confirmaţi cu forme uşoare şi medii. Avem şi 24 de paturi de terapie intensivă. În zona ATI încă aşteptăm proba de funcţionare a staţiilor de oxigen. Le-am pus în funcţiune, merg de ceva timp, dar vrem să vedem că şi rezistă. Terapie intensivă înseamnă risc vital şi trebuie să meargă perfect. Aşteptăm să vedem funcţionalitatea acestor staţii. Ventilatoarele trebuie să meargă, astăzi (vineri - n.r.) nu vom avea internări la Terapie Intensivă", a spus medicul Carmen Dorobăţ.

Deschiderea spitalului mobil de la Leţcani a fost amânată de câteva ori, pe fondul unor controverse între preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, care a pierdut alegerile din 27 septembrie, şi preşedintele ales al instituţiei, liberalul Costel Alexe.

Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi a anunţat în urmă cu câteva săptămâni că spitalul mobil de la Leţcani, cu 250 de paturi, din care 103 de ATI, a primit autorizaţia de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, la solicitarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.

Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.