O comisie de disciplină face verificări la Spitalul de Arşi din Capitală, pentru a se stabili ce vicii de procedură au fost în cazul femeii care a murit la o săptămână după ce i-a fost făcută o transfuzie de sânge greşită, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Adrian Stănculea. Medicul care a făcut transfuzia profesează în continuare, o decizie în cazul acestuia putând fi luată după ce Colegiul Medicilor va stabili exact ce s-a întâmplat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Femeia, în vârstă de peste 60 de ani, a ajuns la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti în noaptea de 13 spre 14 iunie, atunci i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A , şi a murit la o săptămână după internare.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Adrian Stănculea, a spus că în noaptea în care femeia a ajuns la spital, în stare gravă, au fost “nişte vicii de procedură”. El a precizat că, atunci când a ajuns la spital, femeia era „în şoc hemoragic, cu muşcături de câine, oase rupte şi o mână atârnând, iar în camera de gardă i s-a spus că are grupa de sânge A, dar la perfuzie i-a fost pus sânge din grupa B".

“Pacienta a primit o grupă de sânge pe care nu trebuia să o primească. Evenimentul a fost descoperit şi am luat toate măsurile necesare. Pacienta a mai fost la noi în spital încă şapte zile, i s-au făcut şedinţe de dializă, a decedat cam la şapte zile distanţă, dar, după părerea mea de medic, nu legat de accidentul transfuzional. Sigur că, la starea ei generală gravă, un accident transfuzional, a cărei unică manifestare a fost insuficienţa renală acută, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului”, a spus Stănculea.

Acesta a precizat că spitalul a fost cel care a raportat cazul la Direcţia de Sănătate Publică şi la Centrul de Transfuzie, ulterior fiind făcute mai multe investigaţii. Stănculea a adăugat că au fost făcute controale, s-au dat amenzi, iar o comisie de disciplină face în contiuare verificări în spital.

“Grupa de sânge i s-a determinat. Încercăm să lămurim unde a intervenit incidentul, pentru că sunt o grămadă de incidente, lumea dă declaraţii şi la nivelul spitalului, ca să aflăm exact unde anume a apărut problema”, a mai spus purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare.

Întrebat dacă medicul care a făcut transfuzia a fost suspendat, Adrian Stănculea a spus că acesta profesează în continuare, o eventuală măsură urmând să fie luată după verificări, prin decizii ale conducerii spitalului şi Colegiului Medicilor.

Stănculea a ţinut să menţioneze că, din punctul său de vedere, ca medic, cauza decesului nu a fost transfuzia.

"Dacă asta ar fi fost cauza decesului, s-ar fi întâmplat atunci, nu la şase zile distanţă. (...) După un asemenea incident, singurul tratament pe care poţi să îl faci este dializa. A avut trei şedinţe de dializă, iar analizele biochimice au indicat că valorile se normalizaseră: nu mai avea retenţie azotată, nu mai avea bilirubină. Fluxul urinar încă nu şi-l reluase, dar dacă lucrurile ar fi mers normal şi nu ar mai fi avut şi altă boală de bază, vârsta pe care o avea şi o leziune, după părerea mea, gravă, lucrurile ar fi putut merge altfel. E greu de spus cum evoluează”, a explicat Stănculea.

Colegiul Medicilor din Bucureşti anchetează cazul femeii care a murit după o transfuzie greşită de sânge la Spitalul de Arşi din Capitală.  

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a declarat că CMR fost înştiinţat de Direcţia de Sănătate Publică a Muncipiului Bucureşti despre această situaţie. "Cu celeritate, CMR a trimis întâmpinarea de la DSP la Colegiul Medicilor Bucureşti, care va avea în dezbatere acest dosar”, a precizat Borcean.

Acesta a mai spus că în analiza sesizării de la Colegiul Medicilor se va solicita, conform procedurilor, o expertiză medicală, atât din punt de vedere medical, al hematologiei transfuzionale, cât şi din punct de vedre managerial, al modului în care s-a gestionat transfuzia în spital. 

Preşedintele CMR a precizat că, în urma verificărilor, se va stabili dacă în acest caz nu au fost respectate procedurile, atât cele preliminare, cât şi în procesul transfuzional, respectiv de la indicaţiile de transfuzie şi până la urmărirea efectelor secundare ale acesteia.

Borcean a precizat că în verificările Colegiului Medicilor nu intră şi stabilira unui eventual caz de malpraxis, acesta putând fi stabilit de către o comisie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, care se întruneşte doar la solicitarea rudelor persoanei decedate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.