Dr. Anca Miu, managerul Spitalului de Pediatrie din Ploieşti a relatat pentru News.ro care este acum starea copilului de două luni malnutrit care a ajuns de urgenţă joi la unitatea sanitară. Medicul a spus că în urma analizelor făcute la urgenţă a reieşit un nivel al gicemiei de 4, nivel care în mod obişnuit este situat între 60 şi 110, starea copilului fiind foarte gravă, el ajungând în compartimentul de primiri urgenţe în stop cardiorespirator. Dr. Anca Miu spune că bebeluşul nu a fost hrănit şi că greutatea lui este mult sub cea normală pentru această vârstă. În loc să aibă în jur de 5 kilograme, cât ar fi trebuit, copilul are de fapt numai două kilograme. Prognosticul în acest caz este rezervat, copilul având şi pneumonie, aşa cum au stabilit medicii de la Ploieşti în urma analizelor. În opinia medicului, avem un mare deficit la nivel de ţară în ceea ce priveşte serviciile sociale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Copilul a venit în stare gravă, în stop cardio-respirator, ieri dimineaţă, la compartimentul de primiri urgenţe, a venit practic cu lividităţi. Este un copil cu un status biologic alterat, este un copil care are două kilograme la două luni, copil născut cu trei kilograme, ca să fiu mai explicită, nou născutul şi sugarul trebuie să ia cam 750 de grame pe lună, unii iau şi un kilogram, şi un kilogram 200, deci ar fi trebuit să aibă 5 kilograme, asta era greutatea lui normală la vârsta aceasta. 

Copilul nu a fost hrănit pentru că nu avea cum să fie hrănit şi să nu ia în greutate. Era deshidratat, era cu o insuficienţă respiratorie, acum au făcut colegele şi investigaţii radiologice, are şi o infecţie respiratorie pulmonară, pneumonie, copilul pune mari probleme, este un caz foarte grav cu un prognostic rezervat”, a explicat dr. Miu. 

Un caz extrem de complicat, cu nivel al glicemiei de 4. Dr. Miu afirmă că nu a văzut niciodată un astfel de nivel şi vorbeşte despre faptul că bebeluşul era în autofagie, îşi mânca practic din rezerve tocmai pentru că nu a fost hrănit. 

„La analizele făcute pe urgenţă, nivelul glicemiei era de 4. Nu am văzut în viaţa mea asemenea nivel scăzut al glicemiei, în mod obişnuit glicemia se situează între 60 şi 110. Copilul avea 4, incredibil. 

Copilul acesta era într-o stare de autofagie, se mânca, se consuma pentru că nu avea ce să mănânce, el se ”mânca”, îşi mânca rezervele. 

A venit în stop cardiorespirator cu lividităţi, adică era marmorat, mov cu alb, aşa arăta tegumentul lui, nu vreau să fiu foarte grafică pentru că lumea se sperie de lucrurile acestea, dar sunt cazuri care trebuie semnalate pentru că trăim într-un secol în care nu este admisibil ca un copil născut sănătos şi normal să moară de foame. 

De dimineaţă a venit de acasă, a chemat ambulanţa şi ambulanţa l-a adus direct în compartimentul de primiri urgenţe. Mama a afirmat că a fost la medicul de familie, acesta i-a indicat internare de urgenţă şi a spus că s-a dus în altă unitate sanitară şi că a fost chemată a doua zi. Acum sunt spusele mamei versus....”, a precizat medicul. 

Avem un sistem de sănătate care trebuie reorganizat, în opinia dr. Miu, pentru că la nivel de ţară există un mare deficit la nivel de servicii sociale. 

Semnal de alarmă odată cu acest caz dificil: „Pe vremea mea, acum 26 de ani, exista asistentul de ocrotire, un serviciu foarte bun, nu mai există această instituţie, se pierd foarte multe cazuri din neglijenţă”

„Nu ştiu cum să spun ca să fiu cât mai diplomată şi cât mai bine înţeleasă. Există anumite pături sociale care ar trebui monitorizate mai îndeaproape. Cred că avem un mare deficit la nivel de ţară în ceea ce priveşte serviciile sociale, aceşti oameni ar trebui monitorizaţi. Am stat şi m-am gândit cum e posibil ca o mamă să nu-şi hrănească copilul. 

Dar există depresia post partum şi poate că mămica aceasta a făcut o depresie, nu ştiu. Mi-am pus tot felul de semne de întrebare pentru că şi eu sunt mamă şi ştiu ce înseamnă să ai sentimete faţă de puiul tău şi m-am gândit şi la chestiunea aceasta cu depresia. 

Ca să vă dau un exemplu bun, pe vremea când am născut eu, adică în urmă cu 26 de ani, exista un serviciu foarte bun, se numea asistentul de ocrotire, fiecare medic de familie sau, cum era atunci, medicul de circă, avea în structură un asistent de ocrotire. Ei, vreau să vă zic că în prima săptămână când am venit cu copilul acasă, a venit şi m-a vizitat medicul. 

Apoi săptămânal, dar săptămânal, fără niciun fel de abatere, a venit asistentul de ocrotire care mi-a examinat fetiţa, mi-a cântărit-o, m-a sfătuit despre alăptare, despre cum s-o îngrijesc, să o spăl, deci erau aceşti oameni care erau extraordinari şi sprijineau şi mămicile şi observau orice derapaj. 

Nu mai există această instituţie a asistentului de ocrotire şi se pierd foarte multe cazuri din neglujenţă. Cred că o reorganizare a sistemului din temelii ne-ar scuti de foarte multe nenorociri, adică aceşti copii nu trebuie pierduţi, aceşti copii care sunt născuţi sănătoşi şi normali ar trebui să aibă o şansă la viaţă 100%”, a explicat dr. Anca Miu. 

Cum este îngrijit acum copilul de două luni - este conectat din nou la aparate, hrănit intravenos, cu prognostic rezervat

„Acum este în compartimentul de terapie intensivă, din nefericire este din nou intubat, este la aparate pentru că oboseşte rău sărăcuţul respirând singur şi trebuie ajutat, rezervele lui sunt minime şi prognosticul lui este extrem de rezervat. Este atât de fragilă viaţa la vârsta aceasta încât nu poţi să garantezi pentru nimic. Îi sunt susţinute funcţiile vitale, este hrănit intravenos şi mai chemăm şi noi preotul din când în când să-i mai citească câte o slujbă ca să asociem şi un ajutor superior. 

Maternitatea noastră este în structura spitalului judeţean. Maternitatea Ploieşti, are tot ce-i trebuie numai că aceşti copii care sunt plecaţi din maternitate nu se mai întorc în maternitate, deci neonatologia este dedicată copilului nou-născut sănătos, nou-născutul bolnav este transferat în secţia de terapie intensivă a spitalului de pediatrie”, a explicat Dr. Anca Miu pentru News.ro. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.