Câteva sute de persoane protestează, vineri seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului. Ei bat în tobe, huiduie şi strigă "Justiţie, nu corupţie" şi "Dreptate", în timp ce şoferii care trec prin faţa sediului Executivului claxonează în semn de solidaritate. La un moment dat, protestatarii au ridicat mâinile în semn de capitulare în faţa jandarmilor care asigură ordinea în zona în care are loc manifestaţia şi le-au strigat: "Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Piaţa Victoriei s-au strâns câteva sute de persoane, cu bannere şi pancarte cu mesaje precum "Am ieşit din bulă, nu vrem dictatură", "Tineretul se trezeşte, ţara nu moare" şi "Demisia Guvernului Dragnea şi alegeri anticipate".

Protestatarii bat în tobe, fluieră, huiduie şi suflă în vuvuzele, în timp ce şoferii care trec prin faţa Guvernului claxonează în semn de solidaritate.

Oamenii scandează "Jos comuniştii", "România cere: fără graţiere", "Libertate" şi "Demisia", iar la un moment dat au ridicat mâinile în semn de capitulare în faţa jandarmilor care asigură ordinea în Piaţa Victoriei, la protest, strigându-le: "Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi".

Unii protestatari au venit inclusiv cu măşti de gaze şi măşti chirurgicale, aluzie la violenţele de la mitingul din 10 august, când forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.

Un protest de "comemorare" a "represiunii împotriva manifestanţilor" din 10 august a fost anunţat pe Facebook, pentru vineri seară, în Piaţa Victoriei.

"Vineri 17 august se împlineşte o săptămână de la momentul în care, la protestul diasporei, am asistat stupefiaţi la atacul revoltător pe care forţele dirijate politic ale jandarmeriei l-au pornit asupra cetăţenilor paşnici. Potrivit datelor oficiale din 11 august, ordinul de dispersare a pieţei a fost dat la ora 23:11 iar 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale. Acestora li se adaugă cei care au dezvoltat simptome ulterior şi au căutat ajutor medical în zilele următoare. Ne întâlnim la ora 22:45 pentru a putea comemora în tăcere momentul când a început represiunea împotriva manifestanţilor. Este nevoie să fim cel puţin 452 de persoane care să purtăm măşti (chirurgicale sau pentru zugrăvit) şi să reamintim lumii că democraţia moare în România în gaze şi bastoane”, arătau organizatorii, Rezistenţa şi Iniţiativa România, pe pagina evenimentului.

Peste 450 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din 10 august.

Până vineri seară au fost înregistrate 238 de plângeri penale în dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei, iar 106 persoane au fost până acum audiate. A fost ataşat la dosar şi Ordinul de intervenţie în forţă întocmit de către comandantul acţiunii şi aprobat de prefectul municipiului Bucureşti prin contrasemnare.

Parchetul General anunţa, marţi, că procurorul general Augustin Lazăr a dispus preluarea de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dosarului privind incidentele violente din Piaţa Victoriei, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.