Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, afirmă că cei aflaţi în conducerea Academiei de Poliţie au multe explicaţii de dat legate de mediul pe care îl întreţin în principala instituţie de învăţământ care formează ofiţeri de poliţie şi precizează că această ieşire publică este doar primul pas pe care îl face, iar următorul va fi acela de a sesiza autorităţile îndreptăţite, pentru că ea nu va gira ascunderea sub preş a gunoiului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vreţi să scoateţi adevărul la lumină sau să lăsaţi impresia că aplicaţi principiul «o mână spală pe alta şi ambele pătează imaginea unor instituţii care ar trebui să fie repere de integritate şi moralitate»? Având în vedere că internetul este plin de postări ale unor jurnalişti care arată similitudini serioase între pasaje întregi din diferite teze de doctorat aflate în evaluarea Comisiei de etică, apreciez că Academia de Poliţie trebuie să facă publice argumentele deciziilor acestei Comisii”, scrie Carmen Dan pe pagina sa de Facebook.

Ea precizează că ştie foarte bine ca funcţionarea acestei Comisii se află sub umbrela autonomiei universitare, dar, la fel de bine, ştie că unul dintre principiile autonomiei este transparenţa. „În lipsa transparenţei am putea rămâne toţi cu impresia că aceste decizii reprezintă doar înţelegeri între colegi care poartă aceeaşi uniformă”, adaugă ministrul.

„Această ieşire publică este doar primul pas pe care îl fac. Următorul va fi acela de a sesiza autorităţile îndreptăţite, pentru că eu nu voi gira ascunderea sub preş a gunoiului!”, avertizează Carmen Dan.

Totodată, ministrul Afacerilor Interne vorbeşte despre dezgustul şi dezamăgirea pe care le trăieşte de când aa aflat că un ofiţer al Academiei de Poliţie este cel suspectat că a trimis mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan.

„De asemenea, nu pot interfera în nici un mod cu ancheta penală şi nu doresc să credeţi că stabilesc vinovăţii în locul anchetatorilor, dar cred că cei din conducerea acestei instituţii au multe explicaţii de dat. Nu doar legate de acest caz pomenit anterior, ci de mediul pe care îl întreţin în principala instituţie de învăţământ care formează ofiţeri de poliţie. Probabil că este nevoie de mult mai mult timp pentru a învinge rezistenţa celor care se complac într-un sistem croit de ei pentru ei. Eu am timp, însă nu ştiu dacă cei oneşti din sistem mai au răbdare!”, încheie ministrul.

Cătălin Ioniţă, şeful Direcţiei Generală Anticorupţie (DGA), a declarat miercuri pentru News.ro că o comisie de analiză a doctoratelor din Academia de Poliţie a decis că nu a plagiat în teza lui de doctorat şi că este hotărât „să apeleze la toate mijloacele legale pentru a arăta că acest adevăr e cel care trebuie să primeze”.

În ianuarie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost sesizat în legătură cu lucrarea de doctorat a chestorului Cătălin Ioniţă.
 
Press One a scris că directorul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a plagiat întreaga sa teză de doctorat, de la prima până la ultima pagină.
 
News.ro a relatat la începutul lunii decembrie 2018 că o parte dintr-un capitol al lucrării de doctorat a lui Cătălin Ioniţă, intitulată „Criminogeneza infracţiunilor cibernetice" şi susţinută în 2012, este identică unui fragment dintr-un articol cu titlul „Probleme juridice privind conţinuturile negative din Internet" apărut în 2003 într-o publicaţie juridică.
 
Ioniţă a declarat în ianuarie, pentru News.ro, că a făcut totul cu bună credinţă şi că a urmat recomandările făcute de coordonatorul lucrării lui.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.