O sumă record de 1,28 miliarde de lei va fi investită în dezvoltarea Timişoarei în 2024, conform bugetului votat de Consiliul Local, transmite un comunicat de presă al USR. Cifra este de 14 ori mai mare decât bugetul de dezvoltare din 2020, ultimul an al administraţiei Robu (PNL), când suma alocată dezvoltării a fost de doar 92 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Bugetul Timişoarei creşte de la an la an, iar anul acesta avem un buget record. Le datorăm aceste creşteri în primul rând timişorenilor: avem o dinamică economică foarte mare, ceea ce înseamnă venituri mai mari la bugetul local. Apoi, o bună parte a bugetului Timişoarei se datorează fondurilor europene. Principalele investiţii vor fi făcute în educaţie, sănătate, mediu şi în proiectele mari de infrastructură”, a afirmat primarul Dominic Fritz, potrivit sursei citate.

Cea mai mare creştere este înregistrată la investiţiile în educaţie, care însumează aproape 20% din bugetul de dezvoltare al oraşului. Mai exact, Primăria investeşte cel mai mare buget de până acum: peste 235 de milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru construirea a 84 de clase noi, 6 săli de sport aferente şcolilor şi va fi schimbat mobilierul în toate clasele din Timişoara.

Pentru modernizarea transportului public, s-au alocat 421 de milioane de lei, atât pentru achiziţia de mijloace de transport nepoluante, cât şi pentru modernizarea liniilor de tramvai. 17 tramvaie noi ajung în acest an la Timişoara. De asemenea, urmează a fi cumpărate 33 de troleibuze şi 30 de autobuze electrice, pentru care primarul USR are fonduri europene asigurate.

Zone-cheie ale oraşului - pieţele Traian, Mocioni şi Victoriei - vor beneficia de proiecte majore de regenerare urbană.

Pe lista investiţiilor se regăsesc şi Arena „Eroii Timişoarei”, Bulevardul Vidrighin, Pasajul Solventul, Pasajul Polonă, Pasarela Gelu, Pasarela Îndrăgostiţilor, un nou spital municipal, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii, cinematografele Studio şi Dacia.

Suma de 1,23 miliarde de lei va fi alocată, de asemenea, pentru funcţionarea oraşului. Din aceşti bani este asigurat transportul în comun, termoficarea, curăţenia, întreţinerea şi extinderea spaţiilor verzi, iluminatul public, ordinea publică, asistenţa socială, locuinţe, cultură, sport. În plus, Primăria sprijină prin subvenţii, care se ridică la 300 de milioane de lei, activităţile de transport public şi de furnizare a agentului termic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.