Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că la negocieriel de luni cu sindicatele din Educaţie a avut ”un mandat desprins pe două paliere”: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a scurta termenul iniţial propus de 15 iulie când să discutăm aplicat, la nivel tehnic pe grile, menţionând că aceste discuţii au început deja. La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că, în acest moment, ”nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene”. ”Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen, astfel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”, a arătat ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marius Budăi a afirmat că, după negocierile cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, ministrul Ligia Deca va merge la Guvern pentru a-I prezenta premierului ce s-a discutat, ”urmând ca indiferent de zi, de oră, să continuăm discuţiile cu sindicatele”.

”Noi am avut astăzi un mandat desprins pe două paliere: unul de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a relansa, practic, şi de a scurta termenul iniţial propus de 15 iulie când să discutăm aplicat, la nivel tehnic pe grile, am stabilit că începând de astăzi aceste discuţii au început”, a explicat mininistrul Muncii.

La rândul său, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a fost întrebată ce mesaj le transmite elevilor, în special celor din anii terminali.

”În acest moment, nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene anunţat, singurul lucru pe care l-am făcut este să amânăm desfăşurarea evaluării pentru clasa a şasea, acea evaluare sistemică, în ideea în care există timpul necesar, după revenirea la şcoală, şi unei scurte pregătiri, de reintrare în ritm. Am spus că mi se pare firesc să lăsăm acea fereastră până la finele anului şcolar. În ceea ce priveşte examenele naţionale, din nou, în acest moment, calendarul rămâne în picioare. A început de astăzi perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat, ea continuă până pe 7 iunie, deci este timp suficient şi în unităţile de învăţământ care au resursa umană necesară pentru a desfăşura această activitate de înscriere la examenul de bacalaureat, acest proces se desfăşoară”, a declarat Deca.

Întrebată cum vor obţine elevii foaia matricolă pentru a se înscrie la examen, în condiţiile în care în şcoli este grevă, ea a răspuns: ”Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen, astfel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată. Chiar aş vrea să subliniez acest lucru, niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată, niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără posibilitatea de a-şi susţine examenul, fie Evaluarea naţională, fie examenul de Bacalaureat”.

Reprezentanţii sindicatelor din Educaţie au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarizare până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a arătat că a rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim-ministrului şi celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze. Deocamdată, nu avem nimic concret, aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal, a precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...