Rezultatele analizelor făcute pe probe de alimente şi apă luate de la locuinţele părinţilor şi bunicii fetiţei de doi ani, din Braşov, cu sindrom hemolitic uremic (SHU) arată că acestea nu conţin bacterii ce ar fi putut să determine îmbolnăvirea copilului, arată reprezentanţii DSVSA Braşov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Buletinele de analize arată că niciun aliment prelevat din frigiderul bunicii sau al părinţilor nu are încărcătură microbiologică ce ar putea afecta consumatorul uman. S-au recoltat probe de apă atât de la bunică, cât şi de la părinţi, care s-au dovedit a fi corespunzătoare cu legea apei“, se arată într-un comunicat al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov.

Şi medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov au prelevat probe de pe toate suprafeţele din locuinţa fetiţei de doi ani şi probe pentru examenul de coprocultură, rezultatele urmând să fie gata miercuri.

Sâmbătă, inspectorii DSVSA şi DSP Braşov au prelevat probe de apă şi de alimente de la locuinţele părinţilor şi bunicii fetiţei cu sindrom hemolitic uremic.

Inspectorii DSP Braşov au constatat că la locuinţa fetiţei au fost consumate produse lactate de tip brânză de vaci, lapte, caşcaval şi smântână, dar şi mâncare gătită, dulciuri, mezeluri şi fructe, aceste produse însă nu au mai fost găsite pentru a fi supuse analizelor. Astfel, au fost recoltate probe de apă şi alimente de la locuinţa bunicii copilului, iar de la domiciliul stabil al pacientei au fost recoltate doar probe de apă.

Fetiţa de doi ani din Braşov a fost adusă, sâmbătă, la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală, cu infecţie respiratorie acută şi suspiciune de sindrom hemolitic uremic, care ulterior s-a confirmat.

Copilul are anemie, număr mic de trombocite şi insuficienţă renală acută, care necesită dializă.

Părinţii fetiţei au povestit medicilor de la Spitalul de Pediatrie din Braşov că aceasta s-a simţit rău începând de lunea trecută, astfel că au fost cu ea la două clinici private din Braşov, iar vineri la prânz au ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului de Pediatrie.

Potrivit părinţilor, fetiţa nu a consumat produse de la Lactate Brădet.

Din 29 ianuarie au fost transferaţi la Spitalul ”Marie Curie” din Bucureşti 16 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români.

Ulterior au fost găsite tulpini de E.coli la brânza produsă de Lactate Brădet, dar şi la angajaţi ai fabricii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.