Guvernul discută, în şedinţa de luni, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsuri care vor fi finanţate din fonduri europene, între care achiziţia de echipamente medicale şi de protecţie, dar şi stimulentul de risc medical. "Fac precizarea că beneficiarii sunt nu numai medici, ci tot personalul medical, care este implicat în tratarea bolnavilor, mă refer aici la asistenţii medicali, la cei care sunt pe ambulanţe, personalul de pe ambulanţe, mă refer aici inclusiv la partea de personal paramedical", a subliniat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Boloş a spus, la începutul şedinţei de Guvern, că pe ordinea de zi a propus proiectul de ordonanţă de urgenţă care cuprinde un pachet de măsuri ce urmează a fi finanţat din fonduri europene.
 
"O primă categorie de măsuri este pentru domeniul sănătăţii. Am avut în cursul zilei de astăzi o discuţie cu domnul ministru al Sănătăţii, punctând două dintre măsurile principale pe domeniul de sănătate, e vorba de echipamentele medicale şi cele de protecţie medicală unde, după discuţia cu dumnealui, am adăugat şi spitalele modulare şi containerele de logitică medicală", a explicat el.
 
Boloş a făcut un apel la toţi cei care sunt implicaţi în procesul de achiziţie a echipamentelor medicale.
 
"Echipamentele medicale se pot achiziţiona de către unităţile sanitare, urmând ca mai apoi procesul de decontare din fonduri să se deruleze ulterior şi subliniez acest lucru pentru ca toţi cei care sunt implicaţi în această perioadă în tratamentul bolnavilor să nu aibă reţineri din acest punct de vedere fiindcă noi vom asigura la timp procesul de decontare al acestor cheltuieli. De asemenea, am inclus tot pe pachetul de măsuri destinat sănătăţii şi stimulentul de risc medical. Fac precizarea că beneficiarii sunt nu numai medici, ci tot personalul medical, care este implicat în tratarea bolnavilor, mă refer aici la asistenţii medicali, la cei care sunt pe ambulanţe, personalul de pe ambulanţe, mă refer aici inclusiv la partea de personal paramedical", a subliniat el.
 
La rândul său, premierul Ludovic Orban a spus că: "Rămâne cum am stabilit, nu plătesc contribuţii de asigurări de sănătate, nu plătesc contribuţii de pensii, plătesc doar 10% impozitul pe venit".
 
"Am renunţat la contribuţiile sociale şi a rămas doar partea de impozit pe venit. De asemenea, vestea bună tot pe domeniul sănătăţii este că, la propunerea noastră, la propunerea de modificare a regulamentului Comisiei Europene, Uniunea Europeană va deconta sută la sută din echipamentele medicale. Cu alte cuvinte, nu avem cofinanţare la partea de echipamente medicale ceea ce degrevează bugetul de stat", a explicat Marcel Boloş.
 
El a spus că o altă măsură urmează, de asemenea, a fi decontată din fonduri europene, partea de asistenţi sociali.
 
"E vorba de cei 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari. După discuţia pe care am avut-o cu Ministerul Muncii şi îi mulţumesc doamnei ministru că ne-a acordat sprijin şi avem o ţintă de 100.000 de persoane vârstnice cu vârsta de peste 65 de ani care să fie sprijiniţi în această perioadă prin servicii sociale la domiciliu, am introdus şi asistenţii comunitari pentru că dacă, spre exemplu, este nevoie de administrarea unui tratament medical sau au alte probleme de sănătate pentru cei care sunt în vârstă şi pe patul de suferinţă, să putem să intervenim prin intermediul asistenţilor sociali şi să fim aproape în această perioadă de dumnealor", a afirmat el.
 
El a adăugat că în proiectul de ordonanţă sunt prevăzute 170.000 de pachete de igienă corporală care sunt destinate celor care se află în carantină, plus copiilor de la casele de copii şi persoanelor vârstnice din căminele de bătrâni, tot ca şi formă de protecţie socială.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.