Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat, marţi că, în următoarea şedinţă de Guvern, vor fi aprobate 12 medicamente noi pentru tratamentele bolnavilor din România, printre care cei cu suferinţe oncologice şi hematologice, dar acesta reprezintă doar un prim pas pentru extinderea terapiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este vorba despre o Hotărâre de Guvern care vine să pună în practică una dintre promisiunile făcute în programul de guvernare, de introducere a unor noi molecule pentru tratamentul pacienţilor români. Este vorba despre 12 medicamente care tratează, în principal, afecţiuni oncologice şi hematologice. Vreau să subliniez faptul că acesta este un prim pas şi că pe măsură ce vor fi evaluate noi molecule la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, ministerul va iniţia noi hotărâri de guvern pentru ca pacienţii români să aibă acces la cât mai multe tratamente noi", a explicat ministrul Sănătăţii.

Bodog a spus că Hotărârea de Guvern privind introducerea celor 12  medicamente va intra pe ordinea de zi din această săptămână.

Legat de extinderea tratamentelor pentru Hepatita C, ministrul a precizat că, până la sfârşitul lui februarie, se finalizează negocierile.

"Până la sfârşitul lunii februarie, chiar ieri (luni, n.r.) am discutat cu domnul director Ţibichi, se finalizează negocierile pentru contractele cost-volum-rezultat pe hepatita stadiul F4 iar pentru celelate tipuri care intră acum, F3, F2 negocierile vor fi finalizate la mijlocul lunii martie. Oricum, începând cu 1 martie, urmare a desfiinţării comisiilor de specialitate de la nivelul caselor de asigurări, medicamentele vor putea fi prescrise de către medicul specialist pe baza unui protocol elaborat de Casa de asigurări în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii, iar celelalte medicamente pentru F2 şi F3 vor fi disponibile începând cu luna martie. Pentru F2, F3 este program nou. Pentru cele cu F4, începând cu 1 martie se vor putea prescrie", a adăugat Bodog.

La rândul lui, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a spus că, pentru tratamentul bolnavilor cu hepatită C, sunt negocieri în curs de desfăşurare.

"Prima parte a programului s-a încheiat în luna noiembrie a anului trecut şi de atunci sunt discuţii pentru reluarea programului în cadrul anului 2017. Cei 5.000 de pacienţi care au fost alocaţi contractului de anul trecut şi-au încheiat sau sunt pe cale să îşi încheie partea de tratament. Sunt proceduri de evaluare şi aşa mai departe. Pentru ceilalţi pacienţi care ar putea să beneficieze ar putea să se finalizeze negocierile pentru anul acesta. Atâta vreme cât contractul nu este finalizat, nu pot fi aduşi pacienţi noi în acest proiect", a spus Zaharescu.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a participat, marţi, la  şedinţa publică de dezbatere a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

"Voi participa, de acum înainte, la toate dezbaterile publice", a anunţat Bodog.

Dezbaterea a avut loc la solicitarea Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.