Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog a lansat, vineri un apel către părinţi pentru vaccinarea copiilor împotriva rujeolei, spunând că aceasta este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. Apelul are loc pe fondul extinderii epidemiei de rujeolă în ultimul an, când s-au înregistrat 3.446 de cazuri, cu şapte decese, toate cazurile fiind la copii care nu au fost vaccinaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ministrului Sănătăţii, cele 3.446 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în 37 de judeţe.

Această epidemie de rujeolă s-a declanşat în România în februarie 2016, la zona de limită între judeţul Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă, fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia. La momentul de faţă, epidemia înregistrează un număr de 3.446 de cazuri cu 17 decese, într-un număr de 37 de judeţe. Toate cazurile s-au înregistrat la copii care nu au fost vaccinaţi. Fac apel la ajutorul presei de a transmite mesajul Ministerului Sănătăţii către toţi părinţii: imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea", a spus ministrul Florian Bodog, vineri, într-o conferinţă de presă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit ministrului, în situaţia în care nu vom avea acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua.

"Acoperirea vaccinală în România la prima doză este de 80 la sută, în opt ţări europene este între 90 şi 95 la sută, în restul este comparabilă cu noi. Iar la a doua doză de vaccinare acoperirea este de doar 50 la sută. Acesta este un smenal de alarmă pe care îl tragem şi rugăm părinţii să-şi ducă copiii să îi vaccineze", a explicat ministrul Bodog. 

El a susţinut că în prezent Ministerul Sănătăţii are vaccin antirujeolic pentru patru luni, iar până acum nu au fost probleme cu aprovizionarea acestui produs. 

"A fost vaccin. Nu a lipsit deloc. Avem stocuri pentru patru luni. Avem nevoie de o lege a vaccinării, o lege care trebuie să ne dea garanţii că nu vom mai avea copii nevaccinaţi. Avem nevoie ca toată populaţia să ne sprijine în acest sens", a spus ministrul Sănătăţii.

Întrebat cum ar putea imuniza populaţia nomadă, ministrul a spus că un rol important îl va avea activitatea mediatorilor sanitari, care sunt şi din zona de populaţie nomadă, şi a medicilor de familie.

Întrebat despre cazurile din Ungaria şi din Belgia, ministrul a spus că şi acolo, dacă copiii ar fi vaccinaţi nu ar face boala.

"Am spus de la început că tulpina care a apărut la noi este similară cu tulpina care a apărut în Italia. Nu putem să blocăm libera circulaţie a populaţiei, dar, în acelaşi timp, trebuie subliniat că şi în Ungaria sau Austria sau în oricare altă ţară, dacă populaţia şi copiii ar fi vaccinaţi, sigur nu ar face boala", a conchis Bodog.   

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.