Ministrul de Interne, Lucian Bode, a afirmat, miercuri, la prezentarea bilanţului activităţii Poliţiei Române pentru anul 2020, că vor fi organizate concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere "astfel încât să fie asigurate continuitatea şi stabilitatea deciziilor". "În mandatul meu funcţiile nu sunt date, sunt obţinute prin concurs de cei care sunt cel mai bine pregătiţi", a susţinut Bode.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Îmi doresc foarte mult ca Poliţia Română să iasă din paradigma ultimilor 30 de ani, să privească mai puţin către trecut şi mai mult către viitor. O Poliţie modernă, europeană şi un poliţist respectat sunt dezideratele unei munci de construcţie pe care am pornit-o şi mă bazez pe dvs. că îmi veţi fi alături. Aici doresc să accentuez: un poliţist modern, respectat, integru, un model pentru comunitate sunt obiective prioritare ce pot fi îndeplinite doar printr-un efort comun şi conjugat depus de noi toţi. (…) În curând vor fi organizate concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere astfel încât să fie asigurate continuitatea şi stabilitatea deciziilor. Vreau să precizez şi cu această ocazie: în mandatul meu funcţiile nu sunt date, sunt obţinute prin concurs de cei care sunt cel mai bine pregătiţi", a declarat Lucian Bode, la "Evaluarea Activităţii Desfăşurate de Poliţia Română în anul 2020", desfăşurată, miercuri, la sediul IGPR.
 
Prezentarea a fost făcută de inspectorul general adjunct al Poliţiei Române, chestor de poliţie Eduard Miriţescu, iar la activitate au participat, prin videoconferinţă, reprezentanţii structurilor centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române. 
 
"Pentru prima dată, în anul 2020, România s–a confruntat cu instituirea stării de urgenţă. Rezultatele obţinute au demonstrat că Poliţia Română are capacitatea de a se adapta în acord cu evoluţia societăţii. Acest lucru se datorează fiecărui poliţist, pentru care siguranţa comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea este o prioritate", a spus Miriţescu.
 
În anul 2020, pentru protejarea poliţiştilor şi îmbunătăţirea reacţiei la evenimente, s-au făcut achiziţii de mijloace de intervenţie, de protecţie sau tehnice: 26.000 de pistoale 9x19 mm, 7.600 de maiouri de protecţie antiînjunghiere, 7.500 de dispozitive tip Body Worn Camera, 4.000 de bastoane cu electroşocuri, 4.000 de căşti de protecţie, 400 de dispozitive de blocare trecere auto şi aproximativ 6.000 de staţii de lucru.
 
De asemenea, au fost achiziţionate aproximativ 5.500 de autovehicule, astfel încât gradul de dotare a ajuns la 64%. Au fost executate lucrări de reparaţii curente la 851 de sedii de poliţie, fiind alocate fonduri de peste 24.000.000 de lei, în creştere cu 15%.
 
Poliţiştii au avut peste 1.000.000 de intervenţii la evenimente, dintre care peste 850.000 au fost la solicitările prin Sistemul Naţional 112. 
Au fost salvate 1.800 de persoane şi depistaţi 12.000 de minori lipsiţi de supraveghere, care au fost încredinţaţi familiilor sau tutorilor legali.
Pentru prevenirea criminalităţii, au fost desfăşurate peste 270 de proiecte şi campanii, precum şi peste 11.000 de acţiuni cu caracter preventiv.
 
Potrivit Poliţiei, anul trecut, siguranţa cetăţeanului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Criminalitatea sesizată a scăzut cu 12%, infracţiunile judiciare înregistrează o scădere cu 14%, iar numărul infracţiunilor stradale a scăzut cu 24%.
 
În domeniul rutier, în anul 2020, numărul accidentelor grave a scăzut cu 27%, cel al persoanelor decedate în astfel de evenimente cu 12%, iar numărul persoanelor rănite a scăzut cu 33%.
 
Pentru combaterea criminalităţii organizate, poliţiştii au desfăşurat, împreună cu procurorii DIICOT, 1.500 de acţiuni operative, dintre care 493 de mare amploare. În cadrul acestora, au fost făcute peste 4.000 de percheziţii domiciliare şi au fost reţinute peste 1.600 de persoane. A fost dispusă măsura arestului preventiv pentru peste 1.300 de persoane, iar măsura controlului judiciar pentru aproximativ 800 de persoane.
 
De asemenea, a fost obţinută cea mai importantă capturi de droguri din Portul Constanţa: aproximativ 1,5 tone de haşiş şi peste 1 tonă de pastile de captagon, valoarea de piaţă a acestora fiind de aproximativ 70 de milioane de euro.
 
În domeniul investigării criminalităţii economice, au fost desfăşurate 32 de operaţiuni în dosare penale complexe şi au fost efectuate peste 400 de percheziţii domiciliare. Au fost constatate peste 16.000 de infracţiuni, fiind cercetate peste 12.000 de persoane, dintre care aproximativ 700 sub măsuri preventive.
 
În domeniul evaziunii fiscale, valoarea bunurilor indisponibilizate a fost de peste 290.000.000 de lei, iar, în domeniul combaterii contrabandei cu ţigarete, au fost capturate peste 56.000.000 de ţigarete şi peste 20 de tone de tutun.
 
Rezultate importante au fost obţinute şi în lupta împotriva grupurilor infracţionale, în special a celor violente, fiind destructurate, sub coordonarea procurorilor, importante grupări implicate în violenţe stradale sau în spargeri de seifuri şi furturi din bancomate.
În domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, în cursul anului 2020, a fost desfăşurată Operaţiunea „3D GUNS”, fiind identificat un cetăţean străin care, cu ajutorul unor echipamente informatice şi electronice de proiectare 3D, ar fi conceput şi printat arme din material plastic sau polimer cu caracteristicile armelor letale, cu glonţ, semiautomate.
Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, au fost desfăşurate aproximativ 44.000 de acţiuni şi controale, fiind confiscaţi peste 80.000 de metri cubi de material lemnos.
 
Anul trecut, 49 de poliţişti şi-au desfăşurat activitatea în 9 teatre de operaţii din zone de conflict. De asemenea, alţi 49 de poliţişti au participat la mai multe misiuni de suport operativ în diferite state europene.
În anul 2021, Poliţia Română va operaţionaliza Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, Centrele de examinare IT (pentru efectuarea percheziţiilor informatice), structurile de protecţia animalelor şi pentru siguranţa şcolară, va derula concursurile privind trecerea agenţilor de poliţie în corpul ofiţerilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.