Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită Guvernului şi Parlamentului să iniţieze de urgenţă consultări pentru modificarea legislaţiei dialogului social, întrucât ar fi încălcate mai multe drepturi ale lucrătorilor, prin prevederile legislative actuale. BNS prezintă şi un studiu realizat de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), conform căruia România are cel mai mare număr de încălcări ale drepturilor fundamentale ale lucrătorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BNS consideră că unul dintre drepturile încălcate este dreptul la grevă, pentru că procedurile sunt lungi şi fac dificilă organizarea unei greve cu respectarea legii.

De asemenea, sindicaliştii consideră o problemă faptul că angajatorii nu au obligaţia consultării salariaţilor asupra unor aspecte precum reducerea săptămânii de lucru din cauza dificultăţilor economice, dar şi faptul că legislaţia românească interzice discriminarea pe motiv de apartenenţă la un sindicat, însă nu oferă instrumente pentru a proteja lucrătorul în acest sens, nici măcar nu prevede reîncadrarea persoanei discriminate pentru apartenenţă la un sindicat.

Reprezentanţii BNS notează că OIM a creat un instrument de analiză statistică pentru a urmări relaţia dintre standardele internaţionale de muncă, pe de o parte, şi investiţiile străine şi comerţul internaţional pe de altă parte, fiind vizate dreptul la liberă asociere şi dreptul la negocieri colective.

Astfel, în 2015, din cele 35 de state europene, România are cel mai mare număr de încălcări ale drepturilor fundamentale.

Foto: BNS
Foto: BNS

"Diferenţa între România şi restul statelor europene devine şi mai vizibilă dacă avem în vedere situaţia încălcărilor ca efect al legii, ceea ce poate conduce la concluzia că legislaţia dialogului social din România este construită în profund dispreţ pentru drepturile fundamentale ale lucrătorilor. O astfel de poziţionare spune mult despre gradul de dezvoltare a României, dar şi despre respectul pe care clasa politică, indiferent de culoare, îl are pentru forţa de muncă”, arată BNS.

Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical spun că, chiar dacă, pe termen scurt, încălcarea drepturilor lucrătorilor înseamnă costuri mai mici pentru angajatori, efectele pot fi negative, precum lipsa de sustenabilitate în creşterea economică, lipsa de predictibilitate şi capacitate redusă de a face faţă şocurilor.

"Dacă dorim să fim parte a Europei atunci trebuie să învăţăm să ne respectăm angajamentele internaţionale”, mai arată BNS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.