Blocul Naţional Sindical (BNS) a transmis, marţi, că discursul ministrului Eugen Teodorovici care a propus limitarea dreptului de a lucra în Uniunea Europeană ”este anti-european” şi încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcţionarea Uniuni Europene. În plus, sindicaliştii au transmis că această propunere se înscrie în linia politicienilor români de a duce ”un război cu propriul popor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu foarte puţin timp înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ministrul Teodorovici, ministru desemnat de un partid social democrat, face o propunere miniştrilor de finanţe din statele membre UE în deplină contradicţie cu principiile fundamentale ce stau la baza construcţiei europene. Considerăm că discursul Ministrului Teodorovici este unul anti-european, fără nici o legătură cu prezentul şi viitorul acestui proiect politic de anvergură”, au transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii BNS.

Potrivit acestora, ”introducerea de restricţii în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la muncă de către cetăţenii UE încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcţionarea Uniunii”.

”Libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în baza căruia cetăţenii UE au dreptul să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE, să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă şi să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale”, au mai transmis reprezentanţii BNS.

Aceştia afirmă că Eugen Teodorovici ”încearcă să găsească o soluţie la uriaşul proces migrator românesc” şi consideră că această propunere se înscrie în linia politicienilor români de a duce ”un război cu propriul popor”.

”În loc de Educaţie şi Sănătate de calitate, în loc de locuri de muncă de calitate şi bine plătite, în loc de condiţii de viaţă şi muncă decente, specifice Mileniului III şi unui stat membru al UE, noi propunem, nu numai României, cât şi celorlalte state europene, introducerea de restricţii. Şi nu sunt orice fel de restricţii, ci unele ce vizează chiar fundamentul construcţiei europene. Deviza Ministrului Teodorovici pare a fi în acest caz - dacă cei ce au migrat din România nu vor să se întoarcă în ţară de bună voie - atunci să-i obligăm să se întoarcă!”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, marţi, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene (UE), în contextul în care angajaţii plecaţi din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc ”în veci”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.