Bisericile ortodoxă, evanghelică luterană, reformată, armeană, romano-catolică şi greco-catolică organizează, în perioada 18-25 ianuarie, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină, având ca temă "Împăcarea - dragostea lui Hristos ne stăpâneşte”, la care, din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor, vor asista, fără implicare liturgică, profesori de teologie şi preoţi care au beneficiat de burse de studiu în Occident şi care au experienţa dialogului interconfesional, anunţă Patriarhia Română.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La serile de rugăciune pentru unitatea creştină, accentul dialogului interconfesional este mutat dinspre centru,  adică de la Catedrala Patriarhală, spre parohie, pentru a se trece apoi de la rugăciune la acţiune, la proiecte culturale şi sociale în folosul comunităţilor locale, potrivit hotărârii Patriarhiei Române din noiembrie 2016,

"Până în anul 2016, inclusiv, slujba vecerniei ortodoxe, la care au asistat alţi creştini, a fost organizată de Patriarhia Română, cu ocazia săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor, în Catedrala Patriarhală Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Întrucât Catedrala Patriarhală are statut de mănăstire, nu de parohie cu enoriaşi, Arhiepiscopia Bucureştilor a desemnat anul acesta biserica ortodoxă Sfântul Silvestru din Bucureşti, ca loc de întâlnire interconfesională pentru evenimentul amintit. Motivaţia principală a fost faptul că această biserică este recunoscută pentru relaţiile sale interconfesionale cu unele comunităţi creştine din Occident şi pentru că aici se află o parte din moaştele Sfântului Silvestru, episcop al Romei între anii 313 şi 335 d.Hr., pe care parohia le-aprimit în dar de la biserica romano-catolică Sfântul Silvestru din Roma, în anul 2002, prin mijlocirea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist", precizează Patriarhia Română.

Potrivit instituţiei religioase, cooperarea interconfesională este o necesitate socială şi misionară inclusiv pentru faptul că, dintre cele aproximativ 700 de parohii ortodoxe româneşti din diaspora, doar 30 au propriile lor lăcaşuri de cult, celelalte fiind puse la dispoziţie de comunităţile catolice sau protestante din ţările respective.

În Bucureşti, slujbele din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină vor începe la ora 17, şi se vor desfăşura astfel: miercuri - la biserica evanghelică luterană din Strada Luterană nr. 2, Sector 1,  joi - la biserica ortodoxă Sfântul Silvestru din Strada Silvestru nr. 36, Sector 2; vineri - la biserica anglicană din Strada Xenopol nr. 2A, sector 1; sâmbătă, ora 17.00, la biserica reformată Calvineum din Strada Luterană nr. 13 bis, Sector 1.

Duminică, 22 ianuarie, se vor organiza rugăciuni pentru unitatea creştină în cadrul slujbelor duminicale confesionale.

Luni, 23 ianuarie, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină continuă cu slujba de la catedrala episcopală armeană Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Bulevardul Carol I nr. 43, Sector 2.

Marţi 24 ianuarie, vor avea loc rugăciuni la catedrala episcopală greco-catolică Sfântul Vasile cel Mare din Strada Polonă nr. 50, Sector 1, iar miercuri, 25 ianuarie  la catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din Strada General Berthelot nr. 17, sector 1.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.