Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă a Georgiei au anunţat că nu participă la Sinodul Panortodox din Creta, iar Biserica Ortodoxă Bulgară şi Patriarhia Antiohiei au cerut amânarea evenimentului, în timp ce patriarhul Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă pe clerici şi pe credincioşi să se roage pentru Marele Sinod, programat să se desfăşoare între 16 şi 27 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi capii Bisericilor Ortodoxe au hotărât atât la Constantinopol, în 2014, cât şi la Chambesy, în 2016, ca Sfântul şi Marele Sinod să aibă loc în luna iunie 2016, în ultima perioadă mai multe Biserici Ortodoxe Autocefale au propus ca lucrările pregătitoare ale acestui sinod să fie prelungite, iar Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă a Georgiei au anunţat că nu participă la eveniment, potrivit informaţiilor furnizate de Patriarhia Română.

Astfel, Biserica Ortodoxă Bulgară, reunită în Sinod pe 1 iunie, a cerut amânarea Sfântului şi Marelui Sinod invocând, în principal, lipsa consensului tuturor Bisericilor Autocefale asupra Regulamentului de funcţionare a Sinodului şi asupra unor documente propuse spre aprobare. Cu toate acestea, Regulamentul încurajează aducerea de amendamente, de corecturi, sau de adăugiri la textele propuse, susţine Patriarhia Română.

De asemenea, Patriarhia Antiohiei a emis, pe 6 iunie, un comunicat în care a cerut amânarea Sinodului până la o dată când "relaţiile de pace între Bisericile Autocefale vor prevala şi vor fi garantate reglementările şi procedurile executive şi practice ale Sinodului precum şi consensul tuturor Bisericilor asupra agendei Sinodului".

Printre nemulţumirile semnalate de Patriarhia Antiohiei se află amânarea rezolvării diferendului jurisdicţional cu Patriarhia Ierusalimului după Sinodul din Creta, notează Patriarhia Română.

Totodată, pe 10 iunie, Sinodul Bisericii Ortodoxe a Georgiei a făcut public faptul că nu va participa la Sinodul din Creta, semnalând amendamente la documentele propuse, precum şi nerezolvarea disensiunii dintre Patriarhia Antiohiei şi Patriarhia Ierusalimului.

Argumentând cu evenimentele de mai sus, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat, luni, 13 iunie 2016, că nu va participa la Sinodul Panortodox. Toate Bisericile trebuie să participe la Sfântul şi Marele Sinod şi numai atunci deciziile Sinodului vor fi legitime, a precizat Mitropolitul Ilarion, coordonatorul Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei Moscovei.

Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a susţinut că singura modalitate de soluţionare a părerilor contrare este dialogul. "Avem nevoie de exprimarea unităţii, dar şi a co-responsabilităţii. Acest sinod nu va formula dogme noi, nu va formula canoane noi, nu va face modificări la slujbele bisericeşti, dar este un sinod care doreşte o mărturisire a credinţei în comun, în mod solemn, într-o lume foarte tulburată, într-o lume plină de provocări", a spus patriarhul.

Delegaţia BOR la Sinodul din Creta, care va fi condusă de patriarhul Daniel, este formată din 14 arhiepiscopi şi 10 episcopi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.