Poliţiştii români au intervenit, în 2018, la peste 950.000 de evenimente şi au aplanat peste 120.000 de situaţii conflictuale, a anunţat, luni, inspectorul general al Poliţiei Române, chestorul general Ioan Buda. La prezentarea bilanţului activităţii, Buda a precizat că 2018 a fost al şaptelea an în care criminalitatea sesizată a scăzut. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a felicitat poliţiştii români pentru activitatea din anul trecut şi a spus că 2018 ”nu a fost un an deloc uşor”, dar a trecut cu bine. ”Strada este un loc mai sigur pentru toţi”, a spus Carmen Dan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru al şaptelea an consecutiv, criminalitatea sesizată scade la nivel national, înregistrând cea mai mică valoare din ultimii 11 ani. Acelaşi trend se menţine şi în cazul criminalităţii stradale şi a celei din mediul rural. Gradul de siguranţă rutieră creşte, cel mai important indicator la care ne raportăm, respectiv numărul persoanelor decedate, înregistrând o diminuare cu peste 80 de persoane, comparativ cu valorile din anul precedent. Infracţionalitatea în zona transporturilor ferivoare, navale şi aeriene, înregistrează cele mai mici valori din ultimii 9 ani”, a declarat, luni, Ioan Buda, la prezentarea bilanţului pentru 2018 al Poliţiei Române.

Potrivit acestuia în 2018, poliţiştii au avut peste 950.000 de intervenţii la evenimente, au aplanat aproximativ 120.000 de stări conflictuale şi şi au răspuns la peste 783.000 de solicitări venite prin 112.

În plus, s-au înregistrat 13.800 de cazuri de minori lipsiţi de supraveghere care au fost depistaţi şi încredinţaţi familiilor şi autorităţilor.

Buda a mai precizat că poliţiştii au muncit, în 2018, la peste 1,6 milioane de dosare penale, iar procentul de soluţionare a cazurilor de omor a fost de peste 99,5 la sută. În plus, au fost destructurate 155 de grupări de criminalitate organizată şi s-au desfăşurat peste 450 de acţiuni operative de mare amploare. Valoarea măsurilor asiguratorii dispuse în dosarele de evaziune fiscală a ajuns la aproape 780 de milioane de lei.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a participat la prezentarea bilanţului şi a transmis felicitări tuturor poliţiştilor români, apreciind că anul a trecut cu bine. 

”Nu a fost un an deloc uşor, pe care l-am traversat cu bine”, a spus Carmen Dan.

Aceasta a aprecizat că ”strada este un loc mai sigur pentru toţi”.

”Sunt bucuroasă să constat că, în ultimul an, siguranţa în România a crescut, că infracionalitatea este în scădere, că faptele cu violenţă sunt mai puţine, iar strada este un loc mai sigur pentru toţi. Acest aspect îl putem considera principala concluzie a acestui bilanţ. Trebuie să recunosc că Poliţia Română este instituţia cu cele mai dificile probleme de rezolvat şi nu au fost puţine provocărişe anului trecut, dar şi instituţia cu unele dintre cele mai bune rezultate. Cred că principala provocare a anului trecut a fost aceea a numiri unui inspactor general, într-un moment complicat pentru Poliţia Română”, a declarat ministrul de Interne.

Carmen Dan a vorbit şi despre încadrarea cu personal, apreciind deficitul de personal, care era de 25 la sută în perioada 2015 – 2016, a scăzut până la 15 – 16 la sută. În plus, 80 la sută dintre posturile de conducere sunt ocupate prin concurs.

”Nu suntem încă în momentul în care să spunem că greul a trecut. Probabil că va mai fi nevoie de câteva serii de agenţi şi subofiţeri, dar cred că putem începe să ne gândim ce vom face de anul viitor: dacă vom creşte perioada de şcolarizre, dacă vom mai creşte gradul de ocupare din şcoli şi, foarte important, dacă vom ridica nivelul de exigenţă la admitere. (...) Nu aş vrea să ajungem să schibăm regulile în timpul jocului. Orice schimbare pe care intenţionăm să o facem, trebuie să o facem anul acesta şi este bine ca viitrii candidaţi să ştie din timp la ce să se aştepte”, a mai spus Carmen Dan.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.