Un banner cu mesajul "Brâncuşi e al tău, aşa cum şi ţara asta e a ta", pe care apar tricolorul şi imaginea sculpturii "Cuminţenia Pământului", a fost amplasat, marţi, pe faţada Palatului Victoria, în cadrul campaniei de strângere de fonduri pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe banner-ul de dimensiuni uriaşe de pe sediul Guvernului României apare şi adresa site-ului care conţine detalii despre subscripţie: www.brancusiealmeu.ro.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Sculptura ”Cuminţenia Pământului”, pentru care statul român a lansat o subscripţie publică privind strângerea sumei de şase milioane de euro, a fost mutată, pe 10 iunie, la Banca Naţională a României (BNR), după ce Muzeul Naţional Cotroceni, unde se afla din noiembrie 2014, a cerut încetarea contractului de comodat şi a predat-o proprietarilor de drept.

Este necesară strângerea sumei de şase milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016, pentru a completa cele cinci milioane de euro alocate deja de Guvernul României. Sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.
 
În situaţia în care, la 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor, în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.
 
Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.