Avocatul Poporului s-a autosesizat şi recomandă ministrului Sănătăţii revizuirea Ordinului nr. 418/2005, care îngreunează activitatea în domeniile endocrinologie şi diabet pediatric, şi solicită atragerea medicilor specialişti şi primari pentru cele două specializări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în urma informaţiilor potrivit cărora, lunar, la medicii pediatri de la Spitalul Judeţean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe ajung până la cinci cazuri noi de copii diabetici.

Astfel, au fost efectuate demersuri la Spitalul Judeţean de Urgentă „Dr. Fogolyán  Kristóf” din Sfântu Gheorghe, în urma cărora se desprind următoarele concluzii:

- Ordinul ministrului sănătăţii nr. 418/2005 pentru aprobarea Catalogului naţional de programe de studii complementare în vederea obţinerii de atestate de către medici, medici dentişti şi farmacişti, precum şi a Normelor metodologice de organizare şi desfăşurare a acestora, care cuprinde specializarea de endocrinologie şi diabet pediatric, specializări clinice şi paraclinice se află în revizuire;

- Cu toate că specialiştii de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice pot acorda asistenţă medicală de specialitate pacienţilor din toate grupele de vârstă, copilul trebuie să facă 2 drumuri la 2 specialişti diferiţi, iar din datele comunicate de către autorităţile sesizate rezultă că specialitatea de diabetolog este o specializare care lipseşte, iar celălalt aspect, care se datorează numărului mic de medici rezidenţi care optează pentru această specializare, constituie încă un impediment în tratarea minorilor cu diabet zaharat de către un singur specialist diabetolog pediatru;

- Pentru tratamentul copiilor cu diabet zaharat ar fi benefice serviciile unor medici specializaţi atât în diabetologie, cât şi în pediatrie, însă Ordinul nr. 905/2019 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, nu prevede o asemenea dublă specializare;

-  În România există Registrul Naţional de Diabet al Copilului, realizat anual de către Organizaţia Naţională Română pentru Ocrotirea Copilului şi Adolescentului cu Diabet Zaharat, cu concursul multor medici. În anul 2019, au contribuit la Registru 68 de medici, din care: 14 pediatri cu supraspecializare în diabet; 4 pediatri cu supraspecializare în endocrinologie pediatrică; 8 pediatri fără vreo specializare şi 42 specialişti diabetologi. La sfârşitul anului 2019, numărul total al copiilor diagnosticaţi cu diabet în întreaga ţară a fost de 3359, dintre care 436 diagnosticaţi în anul 2019; de asemenea, 29 de judeţe nu au niciun pediatru diabetolog.

”Avocatul Poporului recomandă crearea unui cadru legal pentru atragerea medicilor specialişti şi primari în programe de studii complementare, în vederea obţinerii de atestate în specializarea endocrinologie şi diabet pediatric”, a transmis, vineri, instituţia. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.