Avocatul Poporului anunţă, marţi, că s-a sesizat din oficiu şi că va face o anchetă în cazul unui deţinut de la Penitenciarul Rahova care s-ar fi sinucis la sfârşitul săptămânii trecute după ce instituţia a refuzat să-i acorde o permisie de 24 de ore pentru a participa la înmormântările soţiei, copilului şi fratelui său. Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) precizează că nu este confirmată legătura dintre neacordarea învoirii şi sinuciderea deţinutului. Reprezentanţii ANP spun că deţinutul nu a putut primi permisie, pentru că nu a prezentat dovada decesului fratelui său, adăugând că soţia şi copilul acestuia au murit în 2014, înainte ca bărbatul să fie închis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Potrivit relatărilor din presă, un deţinut aflat într-un penitenciar din România şi-a pus capăt zilelor, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce i-a fost refuzată o permisie de 24 de ore pentru a merge să îşi înmormânteze soţia şi copilul, morţi într-un groaznic accident rutier", arată Avocatul Poporului, precizând că s-a sesizat din oficiu şi va face o anchetă în acest caz.

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor spun însă că nu este confirmată o legătură între neacordarea permisiei şi "presupusa" sinucidere, fapt pentru care va fi făcută o anchetă pentru a se stabili circumstanţele decesului.

Potrivit ANP, în luna martie a acestui an, deţinutul a depus la Penitenciarul Rahova o cerere de acordare a unei permisii din motive umanitare, pentru a participa la înmormântarea unui membru de familie, însă aceasta i-a fost respinsă pentru că deţinutul nu a prezentat dovada decesului.

Reprezentanţii instituţiei mai spun că deţinutul nu a depus nicio cerere pentru a participa la înmormântarea soţiei şi copilului său, deoarece evenimentul s-a produs în 2014, înainte ca bărbatul să fie închis.

ANP susţine că nu poate fi vorba despre un refuz al dreptului la eliberare condiţionată, întrucât deţinutul nu îndeplinea condiţiile de liberare condiţionată şi nu a făcut o cerere în acest sens.

"Liberarea condiţionată nu este un drept, în conformitate cu prevederile Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aceasta este o instituţie de sine stătătoare, iar persoanele private de libertate dobândesc vocaţia de a fi analizate în comisia de liberare condiţionată doar după executarea fracţiei minime obligatorii, conform art. 100 din Legea 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, deţinutul nu îndeplinea condiţiile legale pentru analiza  în comisia de propuneri pentru liberare condiţionată, termenul de analizare fiind 02.02.2018”, spune ANP.

Omul de afaceri Gigi Becali a anunţat, marţi, că depune plângere la parchet împotriva ANP, în acest caz.

"Acum se sinucide un om în temniţă pentru că nu i se acordă învoire să-şi vadă familia şi ca să vadă pe cineva drag la înmormântare pe ultimul drum, după ce n-a văzut copil, nu mai a văzut mamă, nu a mai văzut nevastă la înmormântare şi care deja acest om avea şase ani executaţi. (...) Cel mai mare rău l-a făcut Prună, că l-a adus pe Vulpe ăsta, cel mai periculos miliţian din puşcării. De-acum încolo începe un război între mine şi ANP. Eu o să merg până la final. Eu le transmit: dacă nu sunteţi capabili să ţineţi oamenii în puşcării şi să-i respectaţi, nu-i mai băgaţi la puşcărie. N-au nevoie de condiţii în puşcărie, au nevoie să fie lăsaţi să-şi vadă mama, nevasta şi copilul. Ei, şefii, nu vor asta, vor chin, vor distrugere, vor sinucidere”, a declarat Gigi Becali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.