Avocatul Adrian Cuculis a declarat, luni, în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, comentând cazurile recente de violenţă din şcoli, că agresiunea naşte pe mai departe o victimă şi în acelaşi timp un agresor iar părinţii trebuie să aibă în vedere un lucru foarte important şi anume că pot să răspundă pecuniar, ulterior administrativ, şi se poate ajunge la decădea din drepturile părinteşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Agresiunea naşte pe mai departe o victimă şi în acelaşi timp un agresor. Părinţii trebuie să aibă în vedere un lucru foarte important. Ok, nu răspunzi tu din punct de vedere penal, pentru că fapta este personală, dar, dacă copilul tău îl bate pe alt copil sau face ceea ce a făcut, o să răspunzi tu din toate punctele de vedere, respectiv pecuniar, ulterior administrativ, se poate decădea din drepturile părinteşti. Lăsarea copilului în cele din urmă fără control, pentru că controlul începe de acasă, se continuă apoi la şcoală”, a afirmat avocatul. 

Adrian Cuculis a precizat că ”bullying-ul la noi în România de exemplu este reglementat de foarte puţin timp” şi a precizat că primul său  caz, finalizat anul trecut, a dus la despăgubiri de 2.500- 3.000 de euro, o sumă infimă.

”Tu, ca instituţie şcolară, ai nişte chestionare pe care trebuie să le întocmeşti, când este vorba de un copil care trece printr-un episod de bullying, să vezi dacă face parte dintr-un episod de bullying şi să intervii. Când şcoala eşuează să facă lucrul acesta, este momentul în care se naşte răspunderea”, a arătat el.

Avocatul a precizat că fiecare instituţie şcolară, şi puţină lume ştie lucrul acesta, are obligaţia să aibă un plan antibullying şi trebuie să aibă şi un plan pentru a-i proteja pe profesori, pentru ca astfel de copii să fie temperaţi, să fie aduşi pe linia de plutire, pentru că exmatricularea nu se mai întâmplă.

”Trebuie să ai un mecanism prin care să îi arăţi pisica”, a mai arătat Adrian Cuculis, precizând că legea cu privire la minori este foarte blândă şi îi dă calea aceasta de reabilitare.

Pe de altă parte, avocatul a precizat că orice fel de instituţie de învăţământ trebuie să observe, prin directorul instituţiei, ce tip de comportament este la clasă, pentru că ai de-a face cu nişte elevi în creştere, în dezvoltarea relaţiilor umane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.