Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României, după cea fost primit avertizarea cu privire la posibila existenţă a unor mine în zonă. Avertizarea a fost transmisă de către Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole care coordonează activitatea operaţională a zonei maritime NAVAREA III, ce are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană. Puitorul de mine ”Viceamiral Constantin Bălescu" a făcut, luni, verificări, fără a fi descoperite mine în aria de patrulare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Apărării a transmis, luni, precizări, cu privire la avizul emis de Directia Hidrografica Maritimă (DHM), referitor la existenţa pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.  

”Direcţia Hidrografica Maritimă (DHM), autoritate naţională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, Avizul nr. 12 referitor la existenţa pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislaţia internaţională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeaşi zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituţia care coordonează activitatea operaţională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană)”, a transmis ministerul.  

Sursa citată a precizat că, din informaţiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuţie a fost formulată de autorităţile spaniole pe baza unui avertisment de navigaţie transmis de staţia Navtex Novorossiysk (Federaţia Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeaşi dată, la ora 06.59. 

 ”După primirea avertismentului, DHM a întocmit avizul pe care l-a transmis, conform obligaţiilor legale, tuturor instituţiilor beneficiare pentru informarea navigatorilor despre posibilul pericol de mine şi a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităţilor române situaţiile în care ar observa existenţa unor asemenea pericole. Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă  intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României”, a mai precizat ministerul.  

În acest sens, puitorul de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu" a ieşit, luni, din portul militar Constanţa, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale româneşti.  

”Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens. În situaţia în care se vor constata astfel de situaţii, Forţele Navale Române sunt pregătite să acţioneze cu mijloace de contracarare adecvate”, a mai precizat ministerul.  

Instituţia precizează că, în ultimii ani, Statul Major al Forţelor Navale a acţionat pentru dezvoltarea de capabilităţi de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică şi aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu"), prin dezvoltarea procedurilor operaţionale şi a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum şi prin participarea unor structuri specializate la misiuni şi exerciţii internaţionale de luptă împotriva minelor marine şi a ameninţărilor subacvatice. 

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.