O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs, miercuri, în zona Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş. Imagini cu valul de zăpadă dislocat au fost postate online de organizaţia Avalanşe în Carpaţi. Specialiştii afirmă că, având în vedere creşterea temperaturilor, era de aşteptat ca zăpada să se disloce în acea zonă, dar susţin că este surprinzător momentul în care avalanşa s-a produs, având în vedere că în noaptea anterioară temperaturile au fost negative.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”A curs azi dimineaţă «Clasica de Bâlea». Având în vedere încălzirea brutală din ultima perioadă, era de aşteptat ca această avalanşă să se producă. Surpriza vine oarecum de la condiţiile în care a curs. Practic a curs într-o zi cu temperatură negativă si cu cea mai scăzută valoare din ultima perioadă. Atât noaptea de dinainte, cât şi la momentul declanşării, ora 9:30 a.m., temperatura a fost sub -2 grade Celsius”, scriu, miercuri, pe reţelele de socializare, reprezentanţi organizaţiei Avalanşe în Carpaţi.
 
Ei explică faptul că efectul apa rezultată din topirea zăpezii s-a infiltrat şi a creat o arie mare de instabilitate pe suprafaţa unei lespezi de stâncă înclinată.
 
”La momentul declanşării cascada de gheaţă formată pe această lespede s-a prăbuşit, generând o avalanşă de dimensiuni mari”, se precizează în mesajul organizaţiei.
 
În urmă cu două săptămâni, un snowboarder a declanşat, accidental, o avalanşă de dimensiuni medii la Bâlea Lac, în urma incidentului sportivul scăpând fără a fi acoperit de valul de zăpadă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.