Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis atenţionări de călătorie pentru Croaţia şi Bulgaria, din cauza vremii nefavorabile. Astfel, în Croaţia au fost emise coduri portocaliu şi roşu de vânt, care poate crea probleme în transporturile maritime şi în alimentarea cu electricitate, în timp ce în Bulgaria 21 de regiuni sunt afectate, marţi, de ploi şi ninsori, însoţite în anumite zone şi de vânt puternic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, începând din 11 martie, au fost emise coduri portocaliu şi roşu de vânt, care va avea intensificări puternice la rafală. Prognozele meteorologice pentru canalul Velebit, golfurile Kvarner şi Kvarnerić, nordul Dalmaţiei, indică o înrăutăţire a condiţiilor atmosferice, însoţită de vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 130 km/h, care creează probleme serioase în transportul maritim şi în furnizarea energiei electrice. Regiunea Rijeka, coasta de vest a Istriei şi Dalmaţia mijlocie se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt.

Pentru 12 martie, regiunea Dalmaţia se află sub avertizare meteorologică cod roşu de vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 120 km/h, iar regiunea Split se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt.

Pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Automobil Clubului Croat –https://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate -https://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate -https://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă -https://www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei, pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660; +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://zagreb.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă"(http:/www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie..

De asemenea, MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie şi Hidrologie local, 21 de regiuni vor fi afectate, marţi, de precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare, însoţite în anumite zone şi de vânt puternic.

În acest sens, au fost emise următoarele coduri de atenţionare meteorologică: Cod galben de ninsoare, însoţită de vânt puternic, în regiunea Smolian. Stratul de zăpadă depus va atinge 10-15 cm; Cod galben de ninsoare şi ploaie, în regiunile: Montana, Vraţa, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Târgovişte, Razgrad şi Şumen. Stratul de zăpadă va atinge 5-10 cm; Cod galben de ploaie, însoţită de vânt puternic, în regiunile: Burgas, Yambol, Kârdjali şi Haskovo. În zonele montane, precipitaţiile pot depăşi cantitatea de 20 l/mp; Cod galben de ploaie în regiunile: Pleven, Ruse şi Silistra; Cod galben pentru vânt puternic în regiunile: Kiustendil, Blagoevgrad, Varna, Dobrici şi Sliven.

Se recomandă ca şoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilităţii reduse, în condiţii de viscol puternic.

Se pot obţine informaţii actualizate despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informaţii despre starea actuală a drumurilor de pe aplicaţia gratuită LIMA (n.a.- deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenţiei menţionate funcţionează, pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional, care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://sofia.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.